21.02.2021, 18:40

7 аргументів, чому 8-годинний робочий день зжив себе

Марина Началова | Всі новини автора
работа

Понад сто років тому робітники всього світу зітхнули з полегшенням, адже в багатьох країнах робочий день скоротився з 12 години до 8. Модель 8-годинного робочого дня і сьогодні є найбільш поширеною для більшості компаній і організацій. Однак в суспільстві назріла дискусія, що ця система себе зжила.

Час Пік наведе кілька аргументів за те, що робочий день сучасної людини повинен тривати менше, ніж 8 годин.

1. Життя сьогодні кардинально відрізняється від того, що було сто років тому

Концепцію 8-годинного робочого дня вперше запропонував англійський підприємець Роберт Оуен ще в 1817 році у вигляді гасла: "Вісім годин - праця. Вісім годин - відпочинок. Вісім годин - сон". У другій половині 19-го століття робітники, які були змушені працювати 12, а то і 15 годин на день, почали активно виступати за скорочення робочого часу. На тлі масових страйків роботодавці різних країн почали йти на поступки, покращувати умови праці та підвищувати соціальні гарантії. У простих трудяг з'явилося більше часу, щоб відпочивати і висипатися.

Проте, сьогодні безліч людей скаржаться саме на недосип і відсутність часу на повноцінний відпочинок. Потрібно розуміти, що в минулому спальні райони для робітників будувалися переважно поблизу підприємств, і люди не витрачали багато часу на дорогу. Сьогодні ж, особливо у великих містах, на те, щоб дістатися на роботу, витрачається 1-2 години часу і стільки ж - у зворотному напрямку. В результаті людина, повернувшись увечері додому, ледь встигає приготувати їжу і поспати.

Крім того, століття тому жінки в основному не працювали і займалися домашніми справами, тому чоловіки були звільнені від побутових турбот. Сьогодні більшість жінок працюють нарівні з чоловіками, і велика удача, якщо сімейна пара може ефективно розділити між собою справи по господарству.

2. Тривалість ефективної роботи мозку обмежена

Сьогодні величезна кількість людей зайняті інтелектуальною працею, і специфіка такої роботи кардинально відрізняється від механічної роботи, скажімо, на заводському конвеєрі. Вчені встановили, що людина просто не може ефективно працювати "головою" 8 годин підряд. Так, шведський психолог Андерс Ерікссон прийшов до висновку, що навіть найкращі працівники не можуть виконувати інтенсивну розумову роботу більше 2 годин поспіль.

А американський психолог Рой Баумайстер в своєму дослідженні продемонстрував, що судові слухання про дострокове звільнення ув'язнених, які проходили вранці, завершувалися з позитивним вердиктом частіше, ніж ті, що проходили по обіді - все тому, що в другій половині дня судді втомлювалися, і їхня здатність приймати рішення слабшала.

3. Багато робочого часу - на означає багато виконаної роботи

Якщо робітник буде перебувати на робочому місці довше, це не завжди означає, що він зробить більше. Швидше навпаки: знаючи, що часу "вагон", працівник з більшою ймовірністю буде частіше бігати на "перекури", відволікатися на соцмережі тощо.

Практика доводить, що якщо час обмежений, працівник витратить його з більшою ефективністю. Ще під час Великої депресії в 30-ті роки підприємець У. К. Келлог ввів на своїй фабриці 6-годинний робочий день і виявив, що продуктивність праці істотно зросла, а частота нещасних випадків на виробництві впала на 40%.

4. Сидіння в офісі "вбиває" творчість

Багато сучасних професій вимагає нестандартних ідей і творчого підходу. А для творчості потрібні нові враження, зміна обстановки і достатня тривалість відпочинку. Навряд чи робітник, який сидить в офісі перед комп'ютером з ранку до вечора, блисне геніальною ідеєю - така обстановка швидше буде вганяти в депресію і навіювати думку "скоріше б додому".

Багато творчих людей зізнаються, що найцінніші ідеї осяюють їх в неробочі години - під час прогулянок, заняття спортом, навіть миття посуду.

5. У людей різні біоритми

Хтось більш зібраний та енергійний вранці, а хтось може ефективно працювати тільки в другій половині дня. 8-годинний режим роботи стає справжнім випробуванням для "сов", яким важко прокидатися рано. Більш гнучкий графік роботи дозволить таким людям працювати в комфортні для себе години і встигати більше.

6. Багато працювати - шкідливо для здоров'я

Австралійські вчені провели дослідження і з'ясували, що чоловіки можуть працювати без шкоди для здоров'я не більше 47 годин на тиждень, а жінки - не більше 34 годин. Справа в тому, що на плечах жінок часто ще й домашні справи. В цілому вчені заявляють, що робочий тиждень не повинен тривати більше 39 годин.

Крім того, канадські вчені заявляють, що ті, хто працює 40 годин на тиждень (стандартна п'ятиденка по 8 годин на день), має ризик розвитку гіпертонії на 50% вище, ніж ті, хто працює 35 годин на тиждень.

7. Дистанційна робота заміняє собою офісну

Багато компаній стали переводити на "дистанційку" деяких своїх співробітників, які можуть виконувати роботу вдома. З початком пандемії коронавірусу така концепція праці стала дуже поширеною у багатьох країнах.

Вже доведено, що дистанційна робота взаємовигідна: працівник отримує можливість працювати в комфортній обстановці вдома, а роботодавець може не турбуватися про забезпечення його робочим місцем.

До слова, нещодавно Верховна Рада України прийняла закон про правове регулювання дистанційної та надомної роботи: читайте, що потрібно знати про нові норми законодавства.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: