10.03.2021, 20:50

Не тільки для дихання: з'ясувалася ще одна несподівана здатність людського носа

нос

Людський ніс здатний не тільки визначати запахи та служити важливим органом дихальної системи. У нього виявилася ще одна несподівана особливість.

Міжнародна група дослідників з'ясувала, що завдяки довгому носу людина вживає менше води, передає Час Пік з посиланням на інформацію ЗМІ.

Так, був проведений експеримент. У ньому взяли участь понад 300 осіб і 72 людиноподібні мавпи (горили, шимпанзе, орангутанги). Для кожного з організмів виміряли кількість вживаної та виділеної рідини.

Розрахунки проводили з урахуванням фізичних навантажень, витрати енергії та умов навколишнього середовища.

З'ясувалося, що люди вживають на 30-50% менше рідини, ніж мавпи. При цьому вони можуть вести настільки ж активний спосіб життя. Це пояснюється довгими носовими проходами сучасної людини.

Вони дозволяють водяній парі, яку видихає людина, охолоджуватися і конденсуватися назад в рідину. Таким чином, ніс утримує вологу під час дихання.

Дослідники впевнені, що така здатність - результат довгої еволюції. Анатомічні зміни відбулися близько 1,6 мільйонів років тому. Саме вони дозволили першим людям віддалитися від джерел води і розширити свій ареал.

Мавпи, як і багато тварин, так і залишаються прив'язаними до джерел води через необхідність регулярно вживати рідину у великих кількостях.

Читайте також: Вчені з'ясували, в яку пору року жінки стають найбільш злими

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: