12.03.2021, 08:43

Тяга до солодкого, схильність до адюльтера, різний больовий поріг: особливості, які ми успадкували від своїх предків

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Вся інформація про людину укладена в нитки ДНК. Дані закодовані в 46 хромосомах: від батька та матері людина отримує у спадок по 23 хромосоми. На них записана вся інформація: зріст, колір очей, група крові, захворювання тощо. Однак, від батьків можна успадкувати не тільки зовнішність, але і риси характеру. 

Сьогодні наука і медицина дозволяють отримати інформацію про генетичному наборі будь-якої людини. Батьки можуть заздалегідь дізнатися, які гени вони можуть передати у спадок своїй дитині, повідомляє Час Пік.

Каріотипування - дослідження, в ході якого складається карта хромосом людини. Вона дозволяє виявити аномалії в хромосомному наборі батьків, які можуть передатися дитині. 

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Особисті особливості та дивацтва організму, які людина успадковує від батьків

Високий рівень холестерину

Іноді високий рівень холестерину залежить не від способу життя та харчування, а дістається у спадок. 1 з 500 осіб має особливу генетичну мутацію, яка призводить до того, що люди погано засвоюють холестерин і він накопичується у крові. 

Облисіння у чоловіків  

Один з генів, що грають роль в облисінні, знаходиться в Х-хромосомі. Чоловіки успадковують його від своїх матерів. Але є й інші гени, що беруть участь в облисінні, в тому числі успадковані від батька. Крім того, свою роль при випаданні волосся грають екологічні фактори.

Успішність у навчанні

Вчені вважають, що інтелектуальні здібності також можуть передаватися у спадок. Успішність в школі на 55% залежить від спадковості. Відповідають за успіхи в навчанні відразу тисячі генів. 

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Діабет зрілого типу у молодих

Діагноз "діабет 2 типу" зазвичай ставлять людям зрілого віку. Але буває, що навіть діти та підлітки з активним способом життя мають симптоми даного захворювання. З'являється захворювання в результаті генетичної мутації, хоча неправильне харчування теж грає свою негативну роль.

Дальтонізм 

Нездатність розрізняти певні кольори найчастіше носить спадковий характер. Ген, що впливає на дальтонізм, дістається синам від матерів. Страждають від колірної сліпоти в основному чоловіки. 

Короткозорість (міопія)

Схильність до короткозорості передається у спадок. Якщо обоє батьків страждають даним захворюванням, то ризик розвитку міопії у дитини становить 50%.

Непереносимість лактози

У 65% дорослих людей знижена здатність перетравлювати лактозу (молочний цукор). Виною всьому особливий ген. Поки дитина мала і їй необхідно для виживання молоко, організм виробляє фермент для перетравлення лактози. З віком здатність засвоювати молочні продукти знижується.

Ямочки на щоках

Суто генетична ознака. Якщо жоден з батьків не має ямочок на щоках, то і у вас їх бути не повинно. Якщо вони є у одного з батьків - у вас є шанс 25-50%, якщо у обох - 50-100%. 

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Зріст

Коефіцієнт спадковості - близько 80%.

Вага

Для ваги коефіцієнт успадкованості 40-80%. Це означає, що генетика відіграє важливу роль. 

Довгожительство

Коефіцієнт успадкування близько 30-40%. Тут немає одного гена, але вдала комбінація генів цілком може зробити людину довгожителем.

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Безсоння

У 2015 році Американська академія сну провела дослідження і з'ясувала, що безсоння може передаватися у спадок. І страждають від неї частіше жінки.

Уміння контролювати себе

Група британських вчених встановила, що в повсякденному житті "ген воїна" не робить людину надемоційною. Вона стає азартною таі напористою лише у стресових ситуаціях.

Зуби та будова щелепи

Гени тата більше відповідають за будову зубів, ніж гени мами. Вони формують розмір, форму, кривизну, прикус, товщину емалі і навіть будову щелепи. 

Навички водіння

Вчені підтвердили, що водити машину дано не кожному. Є особливі зміни в генах, що впливають на орієнтацію в просторі, швидкість реакції та пам'ять. Вчені стверджують, що такі зміни в генах у 30% людей.
Неврологи Каліфорнійського інституту стверджують: всьому виною ген BDNF. Люди, які мають його варіанти, на 20% гірше здають іспит з водіння. 

Пристрасті до музики

У 2009 році було виявлено вплив спадковості на музичний смак. У дослідженні Університету Геріот-Ватт взяли участь 4 тисячі близнюків. Вчені з'ясували, що наші музичні уподобання обумовлені генами на 55%, а бажання слухати музику - на 25%.

Чутливість до болю

Існує кілька генів, які впливають на нашу здатність терпіти біль. Одні її притупляють, інші підсилюють, а треті взагалі відключають це почуття.

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Любов до собак

У 2019 році вчені з Уппсальського університету (Швеція) досліджували 85 542 пари близнюків та виявили, що в нас генетично закладена любов до собак. Приблизно 50% власників чотириногих друзів завели вихованців завдяки своїй спадковості. 

Тяга до солодкого

Ген FTO може блокувати відчуття ситості та збільшує бажання з'їсти щось солодке. Він впливає на роботу гормонів, які відповідають за голод і бажання шукати їжу. У людей з таким геном жир відкладається в основному на стегнах і талії.

На жаль, його можна отримати як від мами, так і від тата. Якщо ви успадкували цей ген від обох батьків, то шанси мати зайву вагу становлять 70%, а у тих, хто успадкував одну копію гена, - 30%.

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Сова або жайворонок

Генетики компанії "23andMe" в ході дослідження виявили 15 варіантів генетичних мутацій, які ділять людей на любителів рано вставати і любителів пізно лягати. 

Вчені виявили, що окремо ці гени мало впливають на ритм життя людини, але в сукупності вони визначають, сова ви або жайворонок. 

Схильність до зрад

Вчені з Бінгемтонського університету з'ясували, що в схильності до адюльтеру замішані гени.
Під час заняття любов'ю в організмі виробляється дофамін - гормон задоволення, який є частиною "системи винагороди" мозку. Коли дофамін впорскується в мозок, його захоплюють особливі рецептори.

Люди з порушеннями в ДНК стають більш сприйнятливими до дофаміну, отримують його набагато більше і шукають нову порцію гормону у випадкових зв'язках. Така залежність виникає частіше у чоловіків.

Особенности, которые мы унаследовали от своих предков

Читайте також: Від задоволення до тортур: цікаві факти про лоскіт, які ви не знали

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк