21.03.2021, 22:05

Термін придатності - вічність: Продукти, які можуть зберігатися багато років і не псуватися

Марина Началова | Всі новини автора

Всі знають, що вживати їжу з вичерпаним терміном придатності - собі дорожче. Але деякі продукти харчування мають дуже довгий термін зберігання, іноді вони не псуються навіть через тисячоліття.

Час Пік зібрав список таких продуктів, якими можна запастися хоч на все життя.

Мед. Цей унікальний продукт насправді може зберігатися тисячі років. Під час розкопок однієї з пірамід в Єгипті археологи знайшли горщики з медом, вік яких від 2 до 3 тисяч років, і цей мед був придатний до вживання. За своєю структурою мед - вкрай несприятлива субстанція для розмноження бактерій, тому зберігати його можна скільки завгодно.

Сіль. Звичайна кам'яна сіль є мінералом, тому зіпсуватися вона не може. Звичайно, сіль добре вбирає воду, тому у вологому середовищі вона перетвориться в тверду "цеглину" - але тим не менше, залишиться сіллю. А ось йодована сіль зберігається лише рік, але і після закінчення терміну придатності вона не стає "зіпсованою" - просто з неї випаровується йод, і сіль стає звичайною кухонною.

Цукор. Як і сіль, цукор може зберігатися нескінченно довго, особливо в герметичній ємності. При великій вологості цукор "скам'яніє", але своїх властивостей при цьому не втратить.

Сода. Термін придатності у неї не обмежений, тому запастися можна вдосталь. Адже сода використовується не тільки в кулінарії, це взагалі універсальний продукт для кожної господині: соду можна застосовувати як засіб для чищення забруднених жиром поверхонь, замість прального порошку, для пом'якшуючих шкіру ванночок і примочок, для полоскання горла при застуді.

Алкогольні напої. Вино, віскі, ром, коньяк можна зберігати багато років: з часом їх смак лише стає більш глибоким. Однак горілку не рекомендується зберігати довго: термін її придатності залежить від якості спирту. Також не варто вживати прострочене пиво.

Оцет. Висока концентрація кислоти в цьому продукті не дає жодного шансу на розвиток шкідливих мікроорганізмів.

Рис. При правильному зберіганні термін придатності білого рису може досягати 30 років. Його рекомендується зберігати при температурі не вище 4,5 градуса за Цельсієм, в герметичних скляних банках або ємностях з харчового пластику.

Суха квасоля. Якщо тримати квасолю в герметичній тарі в сухому, прохолодному і темному місці, то вона не втратить своїх властивостей навіть через 30 років.

Макарони. При правильному зберіганні (в сухому і темному місці) макаронні вироби без харчових добавок не втрачають своїх смакових якостей через 5-10 років.

Сухе молоко. При зберіганні в герметичній тарі цей продукт може зберігати свої властивості десятиліттями.

Читайте ще: Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: