22.03.2021, 22:40

Літо триватиме півроку, а зима - всього місяць: дослідники вразили прогнозом для північної півкулі

Марина Началова | Всі новини автора

В останні десятиліття в північній півкулі Землі спостерігається збільшення тривалості літнього сезону і скорочення зими.

Вчені з Американського геофізичного союзу передрікають, що до кінця цього століття зима скоротиться до 1 місяця, а літо триватиме півроку, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Дослідники стверджують, що якщо не робити зусиль щодо пом'якшення наслідків зміни клімату, літо, що триває 6 місяців, стане нормою до 2100 року.

У 1950-х роках в північній півкулі чотири сезони наступали за передбачуваною і досить рівномірною схемою. Але зміна клімату в даний час призводить до того, що сезони починаються різко, нерегулярно, мають різну тривалість.

"Літо стає довшим і спекотнішим, а зима коротшою і теплішою через глобальне потепління", - говорить провідний автор дослідження океанограф Юпін Гуань.

Вчені проаналізували кліматичні дані за 1952-2011 роки та змоделювали вірогідну зміну тривалості сезонів у майбутньому.

Дослідження показало, що в середньому літо збільшилася з 78 до 95 днів з 1952 по 2011 рік, а зима скоротилася з 76 до 73 днів. Весна і осінь також скоротилися з 124 до 115 днів і з 87 до 82 днів відповідно. Найбільш сильні зміни сезонних циклів спостерігаються в Середземноморському регіоні та Тибетському нагір'ї.

Якщо ці тенденції збережуться, то до 2100 року, ймовірно, зима триватиме лише місяць - з середини грудня до середини січня. Тривалість весни і осені також скоротиться, а літо буде починатися в перших числах травня і закінчуватися в другій половині жовтня.

Вчені кажуть, що такі зміни будуть мати наслідки для сільського господарства, навколишнього середовища та здоров'я людини. Зокрема, зміниться характер міграції птахів, життєвий цикл рослин і тварин. Пізні хуртовини і заморозки будуть шкодити рослинам, які вже прокинулися і пішли в ріст. Більш тривалий період вегетації призведе до того, що люди будуть вдихати більше пилку, що викликає алергію, а комарі-переносники хвороб можуть розширити свій ареал на північ.

Читайте ще: Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: