25.03.2021, 21:22

Під льодовиком Антарктиди виявили цілий "загублений світ"

ледник

У лютому від шельфового льодовика Бранта в Антарктиді відколовся гігантський айсберг. Не минуло й місяця, як дослідники зробили цікаве відкриття.

Німецьке дослідницьке судно Polarstern, яке знаходилося на момент розколу в районі "події", виявило на глибині понад 800 метрів активне життя, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Це вдалося зробити завдяки зануренню на глибину в простір розколу камери.

Як з'ясувалося, губки, анемони, морські огірки, морські зірки, м'які корали, молюски, риби та два види кальмарів ховалися під льодом протягом останніх десятиліть. Навіть відсутність сонячного світла не завадила їм комфортно себе почувати і розмножуватися.

Разом з тим, дослідники не бачать нічого незвичайного в наявності живих істот в таких суворих умовах. Їх увагу привернуло дещо інше, а саме - фільтратори. Це організми, які харчуються фітопланктоном.

У всякому разі, раніше так вважалося. Але для життя фітопланктону необхідне світло, яке ніколи не проникав крізь товщу льодовика.

Як фільтратори вижили і чим замінили в своєму "раціоні" фітопланктон - відповідь на це питання ще належить знайти.

Щоб дізнатися більше про біологічну різноманітність регіону, дослідники зібрали зразки донних відкладень з дна моря. Можливо, їх чекає ще не одне нове відкриття.

Читайте також: Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк