26.03.2021, 08:41

Пташка, що несе смерть: Вона живе у непрохідних лісах та вбиває за допомогою однієї з найсильніших отрут

дроздовая мухоловка, она же - питохуи или питаху

У непрохідних лісах Нової Гвінеї мешкає маленька і досить симпатична пташка. На неї немає мисливців, ні серед людей, ні серед тварин. Якщо для людини її отрута небезпечна, але не смертельна, то для тропічних хижаків убивча.

Йдеться про дроздову мухоловку, вона ж - пітаху. Час Пік розповість, чому місцеві жителі не дуже шанують маленьку пташку і не відловлюють її заради їжі.

Отруйний пітаху

Пітаху - птах із загону горобцеподібні та сімейства свистунові. Її розміри не перевищують 20-23 сантиметрів, а вага - 60-65 г. Основний раціон пітаху - це всілякі комахи. А рослинну їжу вони споживають тільки в крайньому випадку.

Крім двоколірного буває чубатий пітаху. Яскраве чорно-помаранчеве або синьо-помаранчеве забарвлення, як і у багатьох яскравих тварин, є застерігаючим сигналом про отруйність її володаря. 
Через проживання у важкодоступних місцях ці птахи дуже мало вивчені. 

питаху

Дроздовими мухоловками пітаху називають тому, що розміром та будовою, конституцією вони схожі на дроздів. Загострений дзьоб отруйних птахів створений, щоб ловити комах.

Дослідженням флори та фауни Нової Гвінеї займалася група вчених з Чиказького університету під керівництвом професора Джона Дамбейкера. Він абсолютно випадково облизнув руку, після того як потримав маленьку пташку і відчув печіння. Орнітолог відбувся онімінням рота.

Вчений виплутував пташку з пастки, рукавичок при цьому Дамбейкер не використовував. Після інциденту європейці дізналися, що бувають токсичні пернаті.

У 1992 році Дамбейкер опублікував дані поїздки, де описував три види Pitohui: чубатий, мінливий та іржавий. Всі три види виробляли отруйну речовину батрахотоксин - один з найсильніших отрут у тваринному світі.

Крім цієї пташки, аналогічну отруту в якості захисту використовують південноамериканські жаби-древолази, що мешкають у Південній Америці, у тому числі знаменита жаба кокої.

лягушка кокои

Але на відміну від них його концентрація в тілі пташки значно нижче. Через токсичність, гіркоту м'яса при готуванні та неприємний запах шкіри під час термічної обробки, цю птицю не відловлюють.

Птах, що несе смерть

Отрута міститься у шкірі, в пір'ї  та майже у всіх внутрішніх органах пернатих. У птиці масою 60-65 г міститься 15-20 мкг токсину в шкірі та 2-3 мкг в пір'ї. Ця отрута схожа з батрахотоксином.

Висока концентрація батрахотоксину може вбити тварину середніх розмірів всього за кілька хвилин. Для людини доза не буде смертельна, проте може викликати цілий ряд неприємних наслідків: від оніміння кінцівок до повного паралічу.

Батрахотоксин чинить сильну нейротропну та кардіотоксичну дію, викликаючи порушення серцевого ритму та фібриляцію міокарда.

Людині досить просто потримати пітаху у руках, щоб заробити сильний алергічний кашель. А ось кролики, собаки, миші та жаби вмирають за лічені хвилини.

Отрути, яка міститься в одній такій пташці, досить, щоб звести в могилу відразу близько восьмисот мишей.

Батрахотоксин поступово виводиться з тіла птиці через пори в шкірі, а сама дроздова мухоловка виробила проти отрути імунітет.

питаху

Звідки у птиці отрута?

Пітаху харчується комахами і вважає за краще особливих жучків - нанісані, що зустрічаються тільки в лісах Нової Гвінеї. Саме нанісані виробляють ту саму отруту, яка потім потрапляє до організму пітаху.

Комахи мініатюрні, мають витягнуте, членисте тіло оранжевого кольору. Крила коротші та чорно-фіолетові.  Цікаво, що подібне забарвлення має найпоширеніший вид пітаху - двоколірний.

З жуків дроздова мухоловка витягує батрахотоксин. Отруйність пітаху залежить від місцевості проживання та кількості там нанісані.

нанисани

Хоч популяція цих птахів і не дуже велика, але через їх отруйність та проживання у непрохідних лісах пітаху поки поза небезпекою. А папуаси з дрімучих лісів Нової Гвінеї навіть вважають пташку священною і тому не чіпають без потреби.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк