27.03.2021, 09:51

Цікавинки Донеччини: Там на горі, яка названа на честь дружини сербського генерала, збиралися на шабаш відьми

Марьина гора

На сході України є чимало цікавих місць, які зацікавлять завзятих туристів. Подорож по мальовничому шахтарському краю, де є ліси, степи, гори та річки, залишить в пам'яті туристів сильні та незабутні враження. Саме зараз, коли пандемія коронавірусу внесла корективи в плани любителів помандрувати, настав час переорієнтуватися на внутрішній туризм і відкрити таємниці та красу рідної України.

Біля річки Сіверський Донець недалеко від села Серебрянка розташована природна перлина Донецької області - Мар'їна гора. Територія з 1993 року носить статус пам'ятки природи місцевого значення. Час Пік розповість, чим цікаво це місце і чому там варто побувати.

Серебрянка - село в Бахмутському районі Донецької області. Відстань до райцентру становить близько 43 км і проходить автошляхом Т 0513. Село розташоване на кордоні з Луганською областю на стику двох районів - Попаснянського та Кремінського.

Над селом височіє Мар'їна гора - пам'ятка природи місцевого значення (місцеві назви - Біла гора, Піщана гора).

Марьина гора Марьина гора Марьина гора

Трохи з історії

За різними джерелами на місці нинішньої Серебрянки на початку XVIII століття було засноване поселення козаків, які сплавляли ліс по Донцю. Поселення виникло на місці Запорізького козацького зимівника (на правому березі Сіверського Дінця). На протилежному (лівому) березі річки було поселення "Сплави" з поромною переправою - єдиною на Сіверському Донці. Це місце розташування першої роти полку Слов'яносербії.

Навесні 1753 року за наказом імператриці Єлизавети Петрівни було створено охоронну смугу. З метою підтримки порядку у військові поселення запросили сербські війська. Село Серебрянка було перейменовано на Серебрянський шанець. Ця назва протрималася до 1800 року.

За місцевими переказами поблизу Білої Гори німцями-колоністами було знайдено поклади срібла. Звідси і назва села - "Серебрянка".

За даними 1859 року Серебрянка - панське село над Сіверським Дінцем - 105 панів, 626 осіб, православна церква, ярмарок. У 1880 році поблизу Серебрянки в яру виявлено пласти вугілля, але через велику водоносність роботи було припинено.

Тут в позаминулому столітті народився публіцист, соціолог, член Центральної Ради Микита Шаповал. У місцевій церкві його хрестили в 1882 році, а на місці, де колись стояв будинок Шаповалових, нині встановлено пам'ятний знак. Біля входу в школу стоїть бюст державного діяча.

Серебрянка

Серебрянка

Мар'їна гора

Мар'їна гора - ботанічна пам'ятка природи місцевого значення. Статус пам'ятки природи присвоєно рішенням Донецької обласної ради від 10 березня 1993 року.

Спочатку площа заповідної зони становила близько 30 га, в 2006 році рішенням місцевої влади її розширено до 81 га за рахунок збільшення кордонів. Було приєднано 19,5 га пасовищ та 31,5 кам'янистих місць.

Місцевість являє собою крейдяну гору з двома пагорбами. На височинах росте понад 230 видів квітучих рослин, серед яких є ендеміки та релікти. 13 видів занесено до Червоної книги України. Єдине в Донецькій області місце, де росте шиверекія мінлива.

шиверекия изменчивая

Також місцевість багата представниками флори з Червоної книги України, їх понад 15 видів.

Мар'їна гора - височина на правому березі Сіверського Дінця з двома куполоподібними вершинами. На крейдяних відкладах знаходяться залишки лінз кварцито-пісковика палеогенового віку. У неогеновому періоді, при формуванні сучасного рельєфу, залягання цих кварцитових лінз запобігло руйнуванню крейди, що призвело до утворення мальовничих гір.

На схилах Мар'їної гори можна побачити монолітні брили палеогенового зливного пісковика та окремнену, сильно ожелезнену крейду в корінному виході на вершині гори.

Марьина гора Марьина гора

З вершини Мар'їної гори можна милуватися долиною Сіверського Дінця. Також на горизонті можна побачити терикони кам'яновугільних шахт Привілля та Лисичанська.

Марьина гора

Мар'їна гора названа на честь дружини засновника села - сербського полковника Райко Депрарадовича. Штаб Депрарадовича дислокувався у Бахмуті, а перша рота полку була розташована на правому березі Сіверського Дінця в селі під горою.

Сюди полковник привозив дружину Марію, молоду та красиву, у якої після перенесеної хвороби були паралізовані ноги. Він на руках піднімав дружину на кручу, де вони годинами могли милуватися красотами навколишньої природи. Ще кажуть, ніби у генерала була рана, яку його дружина лікувала зібраними на горі травами.

Марьина гора Марьина гора Марьина гора

Свято-Преображенський храм

Свято-Преображенський храм села Серебрянка - одна з найстаріших культових споруд у Донецькій області, заснований у XVIII столітті.

У 1753 р. в Слободі Серебрянка за указом імператриці Єлизавети Петрівни було влаштовано укріплений пункт та розквартирована 1-а рота сербського полку полковника Райко Депрерадовича. Тоді ж за наказом Депрерадовича було побудовано храм (імовірно в 1754-1760 роки).

Церква функціонує досі і не закривалася навіть у роки радянської влади.

Храм має історичну та архітектурну цінність. За легендою, у ньому похований  генерал-майор Райко Депрерадович. Тут і донині зберігається ікона, яку він привіз з Сербії.

Свято-Преображенский храм села Серебрянка Свято-Преображенский храм села Серебрянка

Каплиця Всіх Святих

На одному з пагорбів Мар'їної гори встановлена каплиця Всіх Святих. Існує легенда, що до революції на цьому місці стояла стародавня каплиця, яку було зведено в пам'ять про перебування в цих краях великого князя Олександра Невського, який своєю мудрою політикою стримував татарські орди від набігів на Київську Русь.

Каплицю, яку не пощадили час та війни, відновили 15 років тому. Архітектурна особливість каплиці - вікна у вигляді хрестів, що не характерно для християнських церков.

Згідно з легендами, в цьому місці збиралися відьми.

"Колись на цьому місці було відьомське капище. І кажуть, що кілька разів на рік відьми збиралися сюди на свій шабаш, проводили жертвопринесення та скликали сюди всі нечисті сили", – розповіли в управлінні культури та туризму Донецької ОДА.

Часовня Всех СвятыхЧасовня Всех Святых

Мар'їна гора - місце, де можна доторкнутися до історії та помилуватися красою рідної України. Скоро почнеться сезон відпусток, і якщо ви любите відпочивати на природі, - ]]>прокладайте маршрут]]> і сміливо вирушайте у подорож.

Серебрянка Серебрянка

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк