11.04.2021, 23:00

У Ілона Маска показали чіповану мавпу, яка грає у відеогру "силою думки"

Марина Началова | Всі новини автора

Деякий час назад мільярдер і винахідник Ілон Маск заявив, що його стартап Neuralink імплантував у мозок мавпи чіп, який дозволяє їй грати у відеоігри силою думки.

Нарешті на YouTube-каналі Neuralink з'явилося відео цього дійства, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

"Пейджер, дев'ятирічний макак, грає в MindPong за допомогою Neuralink", - йдеться в описі відео.

Спочатку мавпа управляє елементами на екрані за допомогою джойстика, потім джойстик прибирають, і макак починає управляти грою тільки "силою думки".

Близько 6 тижнів тому Пейджеру вживили чіп, який можна підключити через Bluetooth до іншого гаджету, наприклад до iPhone. На першому етапі, коли мавпа грала за допомогою джойстика, дані про нейронну активність її мозку передавалися на комп'ютер. Зібрані дані пропустили через декодер, який змоделював співвідношення між паттернами нейронної активності і рухами джойстика.

Далі алгоритм, після деякого калібрування, зміг передбачати дії мавпи в режимі реального часу. Пейджер все ще натискав на джойстик, який вже не був підключений до комп'ютера, і управління ігровими елементами відбувалося тільки за допомогою нейронної активності мозку мавпи.

В кінці відео джойстик прибрали зовсім, але це не завадило Пейджеру грати в симулятор пінг-понгу, лише думаючи про ті рухи, за допомогою яких він керував джойстиком.

Мета розробки Neuralink - дати можливість паралізованим людям користуватися комп'ютером та іншими пристроями за допомогою лише нейронних сигналів мозку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: