04.05.2021, 22:07

Дослідники знайшли докази того, що Червоне море - це океан

Марина Началова | Всі новини автора
красное море

Будова дна Червоного моря типова для молодого, але вже досить розвиненого океану. Океанічна кора Червоного моря виявилася древнішою вдвічі, ніж припускалося.

Міжнародна команда вчених під керівництвом геолога Ніко Аугустіна з центру океанічних досліджень GEOMAR в Кілі зробила таке відкриття, об'єднавши результати гравіметричної, сейсмічної і батиметричної зйомок, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

25 мільйонів років тому Червоне море заповнило розколину між Африканської і Аравійської плитами, що роз'їжджаються. До сьогодні басейн Червоного моря збільшується в ширину на 1 сантиметр на рік, а його осьова частина зайнята рифтом, зоною розтягування кори.

Дослідники сперечаються, чи можна порівнювати Червоне море з іншими молодими океанами в геологічному минулому нашої планети. Через товщу осадових відкладень складно безпосередньо спостерігати за структурами дна і інтерпретувати геофізичні сигнали.

За даними деяких досліджень, Червоне море знаходиться в стадії континентального розлому з точковим формуванням океанічної кори. Якщо розглядати альтернативні моделі, то Червоне море вже пройшло цей етап і виплавляє базальти по всій довжині басейну як справжній океан.

Тектонічна модель показує, що океанічна кора почала виплавлятися 13 мільйонів років тому. Виходить, що її вік у два рази древніший, ніж вважалося раніше. За висновками науковців, континентальний етап життя Червоного моря завершено і сьогодні воно розвивається як зрілий океанічний басейн.

Читайте ще: Китайська ракета вийшла з-під контролю і може впасти куди завгодно: карта можливої ​​зони падіння

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: