04.05.2021, 20:19

Китайська ракета вийшла з-під контролю і може впасти куди завгодно: карта можливої зони падіння

ракета

21-тонна китайська ракета Long March 5B, запуск якої був здійснений 29 квітня, неконтрольовано повертається на Землю.

Частина ракети довжиною 30 метрів зараз рухається по низькій навколоземній орбіті і в найближчі дні може увійти в атмосферу, пишуть зарубіжні ЗМІ, передає Час Пік.

Ракета Long March 5B минулого тижня успішно запустила на орбіту модуль для планованої китайської космічної станції Тяньхе. За даними SpaceNews, після розгортання модуля ядро ​​ракети мало здійснити маневри для контрольованого входу в атмосферу Землі, проте цього не сталося.

Наземні радари незабаром виявили, що ядро ​​ракети коливається на орбіті на висоті від 170 до 372 км над поверхнею Землі і рухається зі швидкістю понад 25 тисяч км/год.

Опір атмосфери Землі в кінцевому підсумку виведе ядро ​​ракети з орбіти - однак, з огляду на високу швидкість об'єкта і змінну висоту, неможливо точно передбачити, де і коли він впаде на поверхню Землі. За повідомленням SpaceNews, більша частина ядра, швидше за все, згорить в атмосфері планети, але є шанс, що деякі шматки вціліють при вході в атмосферу і обрушаться на землю або в океан.

Ракета може впасти куди завгодно між 41 градусом північної і 41 градусом південної широти. На карті, яку публікують західні ЗМІ, видно, що в зону потенційного ураження потрапляють такі великі міста, як Нью-Йорк, Ріо-де-Жанейро, Мадрид, Пекін, Сідней і т.д.

Подібне відбувається вже не вперше: у травні 2020 ракета Long March 5B увійшла в атмосферу і частково згоріла, її ядро впало в основному в Атлантичний океан, але деякі уламки впали в Західній Африці. За повідомленням South China Morning Post, кілька уламків впало на населені села в Кот-д'Івуарі, хоча, на щастя, про жертви не повідомлялося.

Читайте ще: У Пентагоні повідомили, коли некерована китайська ракета впаде на землю: де спостерігати за польотом

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк