07.05.2021, 08:43

Названий на честь вікінга, в логотипі - ініціали короля: цікаві факти про Bluetooth

интересные факты о Bluetooth

В кінці XX-початку XXI століття шведські розробники створили бездротову технологію для об'єднання різних електронних пристроїв. Вона була названа Bluetooth ("синій зуб"). Названий на честь вікінга і працюючий за допомогою рабів Bluetooth зберігає в собі багато таємниць.

Як технологія пов'язана з королем Данії та Норвегії Харальдом I Синьозубим і що означає логотип Bluetooth? Час Пік розповість кілька цікавих фактів про блютус.

Bluetooth, блютус - виробнича специфікація бездротових персональних мереж. Bluetooth забезпечує обмін інформацією між такими пристроями, як персональні комп'ютери, мобільні телефони, інтернет-планшети, принтери, цифрові фотоапарати, миші, клавіатури, джойстики, навушники, гарнітури та акустичні системи на надійній, безкоштовній, повсюдно доступній радіочастоті для ближнього зв'язку. Bluetooth дозволяє цим пристроям підтримувати зв'язок, коли вони знаходяться один від одного в радіусі близько 100 м в старих версіях протоколу та до 1500 м починаючи з версії Bluetooth 5.

Bluetooth

Цікаві факти про Bluetooth і роботу цієї технології, які ви напевно не знаєте

Bluetooth названий на честь вікінга

Термін Bluetooth - це англійська адаптація слова Blåtand, що датською мовою означає "синьозубий". Таке прізвисько було у короля вікінгів Харальда I Синьозубого, що жив у Данії в X столітті. За поширеною версією, отримав прізвисько через темний колір зубів.

Заслуга Харальда I в тому, що він зміг об'єднати данські племена, що ворогували, в єдине королівство на території сучасних Данії та Сконе (Швеція). Мається на увазі, що Bluetooth робить те ж саме з протоколами зв'язку, об'єднуючи їх в один універсальний стандарт.

Логотип Bluetooth є поєднанням двох нордичних (скандинавських) рун: Хагалаз молодшого футарка (ᚼ) та Беркана (ᛒ), звукові значення яких відповідають ініціалам Харальда I Синьозубого - h і b (дат. Harald Blatand). Логотип - це поєднання ініціалів короля - H. B.

Bluetooth

Bluetooth використовує рабів

Вікінги промишляли рабовласництвом - те ж саме для своєї роботи робить і Bluetooth.

Коли Bluetooth-пристрої з'єднуються один з одним, це називається master-slave (господар-раб). Один девайс основний, інші - додаткові. Один пристрій передає інформацію іншим. "Господар" може мати до 7 підключених "рабів".

Коли всі підключені один до одного, такий тип носить назву piconet (Пікомережа). У ньому ролі підключених пристроїв можуть змінюватися.

Bluetooth

Bluetooth (іноді) краще Wi-Fi

Wi-Fi (IEEE.802.11) - це теж бездротовий стандарт зв'язку, але підтримує більший потік трафіку. Вони створені для різних цілей. Wi-Fi вимагає більш тонкої настройки для використання, а Bluetooth запускається натисканням всього однієї кнопки.

Bluetooth

Bluetooth краще для "Інтернету речей"

У промисловому "Інтернеті речей" (це все, що підключається до Інтернету і обмінюється даними через нього) машинам потрібно відправляти лише малі пакети даних в нестабільних умовах. Враховуючи купу датчиків і пристроїв, Wi-Fi вимагав би більш потужного обладнання, але на заводах обсягу трафіку, підтримуваного Bluetooth, цілком вистачає.

Технологія також корисна в "розумних" будинках, адже дозволяє з'єднати абсолютно все аж до дверних замків. Єдина проблема - малий радіус дії.

Bluetooth

Новий монстр Bluetooth 5

Bluetooth SIG анонсувала нову п'яту версію "синього зуба" у грудні 2020 року.

З виходом Bluetooth 5, перевернеться уявлення користувачів про "Інтернеті речей". Оновлення продовжує розвиток і розкриття безмірного потенціалу IoT.

Нова версія цілком націлена на "Інтернет речей" - збільшився радіус дії, а швидкість зросла на 800%. Вона сумісна з попередніми версіями. У мобільному світі поки два пристрої з підтримкою цього стандарту передачі даних: Samsung Galaxy S8 та Xiaomi Mi6.

Bluetooth 5

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк