15.05.2021, 14:53

На дні Тихого океану знайшли метали позаземного походження

Марина Началова | Всі новини автора

У зразку океанічної кори, вилученому з дна Тихого океану, вчені виявили сліди рідкісних ізотопів заліза і плутонію.

Відповідне дослідження було опубліковано в журналі Science, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Зразки породи передала вченим японська компанія, яка розвідувала поклади нафти під океанським дном.

За словами дослідників, сам факт наявності плутонію на дні океану вже дивний. Однак виявилося, що ці метали мають позаземне походження.

Співробітник факультету ядерної фізики Австралійського національного університету в Канберрі Антон Валлнер каже, що ці метали потрапили на Землю з космічним пилом після вибуху наднової або ж злиття нейтронних зірок.

Це відбулося протягом останніх 10 мільйонів років мінімум двічі. Після падіння на Землю плутоній-244 опустився майже на 1 кілометр, увійшовши у породи океанічного дна.

Свіжі зразки, подібні вже знайденим, допоможуть дослідникам зрозуміти, як Всесвіт створював елементи важче заліза, такі як золото, платина, уран і плутоній. Відомо, що ядра таких елементів утворюються в зоряному просторі в результаті ядерного процесу послідовного захоплення нейтронів і утворення більш важких ядер.

Приблизно половина важких нуклідів повільно утворюється як побічний продукт сталого зоряного синтезу. Інша половина, в тому числі всі актиноїди, формуються в процесі швидкого захоплення нейтронів.

Вчені змогли відтворити в лабораторних умовах механізм швидкого захоплення нейтронів, але досі залишається загадкою, як це відбувається в космосі. Існують дві гіпотези, згідно з якими захоплення нейтронів відбувається при вибухах деяких типів наднових або при злитті нейтронних зірок.

Читайте ще: "Сонце стало тьмяним, як місяць": Історик розповів про найважчий рік в історії людства

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: