07.06.2021, 08:40

Фрукт "путан та донжуанів": У людини, що з'їла плід цього дерева, піт пахне фіалками

Кепел или яблоко Кепел

Плоди цього дерева мають дивовижну особливість: у того, хто їх з'їсть, навіть піт довгий час пахне фіалками. Сік плодів має дезодоруючий ефект і при нанесенні на поверхню шкіри поширює аромат фіалки.

Кепел або яблуко Кепел - фруктове дерево, яке є рідкісним і зникаючим видом сімейства Аннонових. В даний час - одна з рідкісних рослин в Індонезії, повідомляє Час Пік.

Батьківщиною дерева кепел, яке на перший погляд нічим не примітно, є острів Ява.

Кепел - вічнозелене дерево, яке виростає до 20-25 метрів. Плоди у нього ростуть не тільки на гілках, а й на стовбурі. Але найцікавіше те, що покуштувавши їх, піт людина починає пахнути фіалками.

Кепел или яблоко Кепел

Стовбур дерева забарвлений в сіро-коричневий або темно-коричневий колір. У нижній його частині на довгих плодоніжках можна побачити "грона" плодів. Самі плоди невеликі, до 60 см в довжину та 4,5 см шириною. За формою вони чимось схожі на груші і покриті товстою коричневою шкіркою.

Під шкіркою розташовується соковита та солодка м'якоть, зі смаком, що нагадує манго, яка може бути оранжевого або коричневого кольору. У кожному плоді містяться від 4 до 6 великих насіння. Проростають вони швидко. Але перші плоди дерево приносить лише через 8 років. За рік воно здатне принести до 1 тис. плодів.

Кепел или яблоко Кепел

Кепел или яблоко Кепел

Плоди екзотичного фрукта можна сміливо віднести до ласощів, які не додадуть сантиметрів у талії. Енергетична цінність та вміст вуглеводів мінімальні. Калорійність плодів кепела - 47 ккал на 100 г продукту, з них:

  • білки - 0,9 г;
  • жири - 0,4 г;
  • вуглеводи - 9,8 г.

Оскільки даний продукт є досить дорогим не тільки за межами острова, але і на батьківщині, дозволити собі його можуть далеко не всі місцеві жителі. Через це за фруктом закріпилося звання продукту для обраних.

Кепел или яблоко Кепел

Основу плоду складають харчові волокна та вода, вони роблять його вкрай корисним для шлунково-кишкового тракту. Також вони відомі дезінфікуючим, сечогінним та контрацептивним ефектом. 
Крім того, вживання продукту робить позитивний вплив на серцево-судинну систему та опорно-руховий апарат. 

До особливостей кепела можна віднести той факт, що плоди викликають тимчасове безпліддя у жінок, тому ще в давнину фрукт використовували в якості контрацептиву. 

Як і при вживанні будь-якого екзотичного фрукта, не можна забувати і про шкоду поїдання великої кількості. Фрукт є досить алергенним. 

Про те, як їдять плоди кепела, найкраще знають на острові Ява. Остров'яни вживають їх як в сирому, так і в готовому вигляді. М'якоть застосовують в приготуванні десертів, конфітюрів, джемів та варення. Також з неї добувають сік, який п'ють в чистому вигляді або додають в освіжаючі алкогольні та безалкогольні коктейлі. З фруктом печуть пироги, роблять морозиво, сорбети, компоти та готують інші страви. При термічній обробці він втрачає більшість алергенних властивостей.

Кепел или яблоко Кепел Кепел или яблоко Кепел

Індонезія є популярною країною для секс-туризму і фрукт кепел дуже поважають "жриці любові". Здатність фрукта наділяти тіло фіалковим ароматом використовують у звабленні чоловіка. У місцевих вважається ознакою хорошого тону, якщо чоловік прийде на побачення, попередньо скуштувавши плодів екзотичного дерева.

Саме тому плід і здобув славу фрукта путан та донжуанів. Хоча, насправді, в першу чергу індонезійці цінують його смакові якості.

Кепел или яблоко Кепел

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк