16.06.2021, 09:57

"Обережно, кліщі!": Поширені міфи про маленьких кровососів

Распространенные мифы о маленьких кровососах

Ці невеликі кровоссальні мешкають на значній території нашої країни. Разом з теплою погодою та зеленню до нас приходять і маленькі кровососи, а разом з ними – міфи про їх небезпеку та заразність.

З настанням теплої пори року саме час перевірити факти, щоб бути готовим до зустрічі з маленькими кровососами. Час Пік розповість про деякі найпоширеніші міфи про кліщів.

Міфи про кліщів

Кліщі небезпечні тільки в травні-червні

Пік кліщової агресії традиційно припадає на травень. Напади кліщів можна побоюватися з квітня і до першого снігу. Кліщі починають проявляти активність, коли температура навколишнього середовища перевищує +4 градуси – цього достатньо, щоб кліщ відправився на пошуки їжі. Щоб він просто вийшов зі сплячки, досить температури вище нуля протягом декількох днів.

Кліщі падають з дерев та стрибають

Вони не падають з дерев і не стрибають. Максимальна висота проживання для кліщів не перевищує 1,5 м. Паразит підстерігає свою жертву на травинках та стеблинках уздовж стежок і доріжок, по яких пересуваються люди та тварини. Захист забезпечить одяг з довгими рукавами і піднятим коміром, штани, заправлені у шкарпетки.

Распространенные мифы о маленьких кровососах

Вірус енцефаліту живе тільки в кліщах

Насправді кліщі всього лише переносять вірус. У природі збудник живе в організмі птахів, щурів, диких копитних та домашньої худоби (кіз, корів). Кліщ, що вкусив інфіковану тварину, отримує з кров'ю вірус, який розмножується в його слинних залозах. Людина може заразитися енцефалітом і через сире козяче або коров'яче молоко.

Будь-який кліщ може заразити людину

Таке твердження частково вірно. Переносять небезпечні віруси тільки два види кліщів: тайговий та лісовий європейський, та й ті можуть бути незараженими. Однак відрізнити їх від нешкідливих родичів неспеціаліст не зуміє, тому будь-який укус кліща слід вважати потенційно небезпечним.

Кліщі частіше нападають на людей в світлому одязі

Кліщі погано бачать і не розрізняють кольору. Темна тканина від них не захищає. Проте крій одягу, в якій людина ходить по лісі, дуже важливий. Костюм повинен мати щільно прилеглі манжети на брюках та рукавах. Найбільш підходящим взуттям є високі чоботи. Необхідний також головний убір або капюшон.

Кліщі кусаються

Ні, вони проколюють шкіру. Спочатку кліщ дряпає шкіру, а потім колеться хоботком, щоб засмоктати кров.

Щеплення від кліщового енцефаліту вирішує всі проблеми

Навіть якщо ви щеплені від кліщового енцефаліту, не розслабляйтеся. Кліщ, який вас укусив, може бути носієм ще й хвороби Лайма (кліщового бореліозу). Від неї в силу її бактеріальної природи щеплень не існує.

Кліща потрібно змастити соняшниковою олією і він сам відчепиться

Передбачається, що паразиту стане нічим дихати, і він послабить прикус, щоб ковтнути повітря. Насправді отвори, через які кліщ дихає, знаходяться у нього на черевці, так що цей метод абсолютно неспроможний.

Не можна використовувати народні методи, такі як ефірні масла, вазелін, мило або медичний спирт, видавлювання пальцями: такі варварські підходи підвищують ймовірність заразитися будь-якою інфекцією.

Распространенные мифы о маленьких кровососах

Кліщів не потрібно видаляти, вони відпадають самі

Коли паразит наповнюється кров'ю, то розбухає і дійсно відвалюється. Але це може зайняти до одинадцяти днів - достатньо часу, щоб він заніс в організм купу хвороб. Так що не варто ризикувати, краще зняти кліща якомога швидше.

Кліща повинен витягувати лікар

Питання часу життєво важливий для людини, укушеного кліщем. Чим довше він залишається на шкірі, тим більша кількість збудників потрапляє в кров, а від цього залежить хід захворювання. При неможливості терміново відвідати лікаря необхідно витягнути кліща самостійно, але подальшим візитом до лікаря не варто нехтувати.

Для вилучення кліща можна заздалегідь придбати спеціальну ручку-ласо. Зовні вона нагадує справжню ручку, замість стрижня - маленька петля. За допомогою цієї петлі вдається захопити кліща і витягнути, обертаючи його за годинниковою стрілкою або проти. Також можна використовувати і просту нитку. Для цього потрібно зав'язати її на кліщі та потягнути вгору, також викручуючи його зі шкіри.

Распространенные мифы о маленьких кровососах

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк