19.06.2021, 18:06

Якщо зовсім тяжко: 10 перевірених способів впоратися зі стресом

стресс

З початку XXI століття стрес асоціювався з поспіхом, прагненням до професійного успіху та постійною конкуренцією. Людина відчувала повсякденні стреси, пов'язані із запізненням, публічними виступами, зайвими професійними обов'язками тощо, проте зараз все змінилося.

В результаті пандемії у людей у всьому світі змінилися погляди на багато речей. Повсякденним проблемам на зміну прийшли катастрофічні стресові фактори, які впливають на діяльність людини, повідомляє Час Пік.

У зв'язку з цим, люди все частіше задаються питаннями про те, як впоратися з різними стресовими факторами, які часом виходять за рамки "класичних" визначень.

Що таке стрес?

Стрес - це реакція організму (різні типи напруги), викликана факторами навколишнього середовища. Організм впадає в стан стресу з причини наявності стресових факторів, які загрожують його належному балансу.

Таким чином, стрес - це не психологічна реакція, а в першу чергу - фізіологічна.

Стреси можна розділити на два види:

  • конструктивні, за яких організм мобілізується і здатний видавати кращий результат;
  • руйнівні (ряд повторюваних стресових ситуацій, а також катастрофічні потрясіння).

Як розпізнати стрес?

Оскільки стрес проявляється на фізіологічному рівні, то і симптоми його цілком очевидні:

  • порушення правильної роботи кишечника (виразка шлунка та дванадцятипалої кишки),
  • проблеми з апетитом і вагою (надмірний або занадто слабкий апетит),
  • хронічний біль у спині та головний біль (мігрень),
  • погіршення стану шкіри, волосся, нігтів і порожнини рота,
  • цукровий діабет,
  • серцево-судинні та серцеві захворювання,
  • порушення менструального циклу у жінок,
  • проблеми зі сном,
  • часто повторювані застуди та запалення в результаті ослаблення імунної системи організму.

10 способів впоратися зі стресом

1. Вправи на розслаблення шиї. Добре допоможуть обертання головою за годинниковою та проти годинникової стрілки. Під час занять не варто забувати регулювати дихання. Вдихніть діафрагмою, сконцентруйтеся на тому, що робите, і перестаньте думати. Спокійне, глибоке дихання - потужна зброя в боротьбі зі стресом.

2. Медитація. В основі цього методу лежить тренування уважності, завдяки якій людина вчиться використовувати внутрішні ресурси в боротьбі зі стресом, фізичним болем, емоціями та стражданнями на психологічній основі. Під час медитації використовуються елементи, запозичені з йоги і буддизму, але націлена вона на людину з будь-якою системою цінностей та переконань.

3. Фізична активність. Мінімізувати стрес за допомогою фізичних навантажень можна тільки тоді, коли заняття спортом не нав'язуються. Майбутнє тренування не повинне викликати в організмі людини додаткової напруги, а сприяти тому, щоб з нею впоратися. Вправи можна виконувати під музику, що принесе більше задоволення.

4. Тренування Якобсона або прогресивне розслаблення м'язів. Йдеться про вправи, які передбачають чергування напруги і розслаблення обраної частини м'язів. Регулярні вправи знімають м'язову напругу, тіло заспокоюється, розслабляється, а значить позбавляється стресу. Чим менше м'язова напруга, тим краще працює нервова система.

5. Здорова, збалансована дієта. Слід уникати алкоголю, інших стимуляторів та психоактивних речовин. Їсти необхідно тільки збалансовану їжу, багату вітамінами та мінералами. Організм також повинен отримувати достатню кількість рідини.

6. Регулярний сон. Без достатньої кількості сну протягом дня (7-8 годин) дуже важко справлятися зі стресом. Щоб допомогти собі заснути, слід провітрити кімнати, вимкнути всю електроніку, обзавестися максимально зручними постільними речами.

7. Візуалізація. З цього можна почати день. Візуалізація - відмінний метод саморозвитку і підмога в досягненні мрій та цілей. Так, людина повинна постійно уявляти собі, що основна мета вже досягнута. Це підсвідомо змушує мозок діяти.

8. Баланс між роботою та особистим життям. Правильне поєднання професійних обов'язків та інших сфер життя (сім'я, захоплення, дружба) дозволяє людині досягти внутрішньої гармонії. Баланс між роботою та особистим життям мінімізує стрес, відчуття вигорання та розчарування. Занадто багато роботи і порушення балансу можуть сприяти розвитку синдрому хронічної втоми.


 

9. Аналіз джерела стресу. Ставлячи питання про те, як впоратися зі стресом, слід визначити його джерело. Встановлюйте межі, Вчіться говорити "ні", відмовтеся від нездорових відносин і думайте про себе. Запишіть проблеми на аркуші паперу і проаналізуйте можливості їх вирішення. Усуньте контакти та ситуації, що сприяють нездужанню.

10. Соціальна або спеціалізована підтримка. Прохання про допомогу - це не визнання невдачі. Навпаки, це прояв сміливості та готовності боротися з хронічним стресом.

Стрес - невід'ємна частина життя кожної людини. Вплив стресових факторів на людину багато в чому залежить від реакції, яку проявляє організм для відновлення рівноваги. Вміле використання здорових прийомів подолання труднощів може не тільки допомогти мінімізувати симптоми стресу, але і повністю їх усунути.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк