25.06.2021, 09:47

Прикидається мертвим в момент небезпеки і здатний пережити люті зими: цікаві факти про колорадського жука

интересные факты о колорадском жуке

Цей жук-листоїд перетнув Атлантичний океан в трюмах суден, завантажених картоплею, і на початку XX століття поширився по всій Західній Європі. Він здатний пережити навіть суворі зими, спускаючись зимувати під землю на глибину до 70 см. А в очікуванні кращих часів цей жук може провести в сплячці 2-3 роки.

За літній сезон одна самка цього жука-листоїда здатна произвести до 1 тис. яєць, з яких з'являються личинки. Всього за 2-3 тижні личинка колорадського жука здатна з'їсти до 10 листя картоплі. Час Пік розповість цікаві факти про колорадського жука.

Колорадский жук

Поширення жука

Вперше колорадського жука було виявлено американським ентомологом Томасом Сейєм у 1824 році. Він зібрав кілька екземплярів цієї комахи в Скелястих горах на Заході США.

У 1859 році цей шкідник буквально знищив картопляні поля в штаті Колорадо. Тоді ще ніхто не міг припустити, що через кілька десятиліть цей "завойовник" підкорить не тільки США, але і Європу.

У трюмах суден, завантажених картоплею, жук благополучно перетинав Атлантичний океан. Вже у 1876 році його помітили в німецькому місті Лейпциг. А на початку XX століття колорадський жук поширився по всій Західній Європі. Уникнути навали вдалося тільки Великобританії, там він зустрічається дуже рідко.

На території Радянського Союзу жук з'явився у 1940 році. А до початку п'ятдесятих він був вже не рідкістю на території Білорусі та Західної України.

Колорадский жук

Походження назви

Колорадський жук отримав свою назву через 5 характерних чорних смужок, які розташовані на кожному надкрилі комахи. Латинське слово "decemlineata" перекладається як "десятилінійчатий". 

Російська назва шкідника походить від штату Колорадо, в якому цей шкідник у 1859 році знищив всі картопляні поля.

Існує альтернативна версія походження назви шкідника. Згідно з нею "colorado" мексиканською мовою означає "кольоровий", що цілком підходить до незвичайного зовнішнього вигляду жука.

Скільки живе 

Середня тривалість життя колорадського жука не перевищує 1 року. Однак окремі особини легко переносять несприятливі зимові місяці, впадаючи в діапаузу, тому можуть доживати і до трирічного віку.

Колорадский жук

Де зимує 

Несприятливі зимові місяці жуки перечікують, зарившись у землю на глибину до 0,5 м, і спокійно переносять промерзання грунту до -9 градусів. З настанням тепла і прогріванням грунту до 13 градусів комахи вибираються на поверхню і відразу ж приступають до пошуку їжі. 

Чим харчується

Колорадські жуки та їх личинки харчуються в основному листям і зеленими пагонами пасльонових культур. Вони знаходять їжу скрізь, де ростуть баклажани, солодкий перець і томати, картопля і тютюн. 

Головна їжа жука - це картопля. Комахи поїдають її практично повністю, починаючи від листя і закінчуючи бульбами. У пошуках їжі жуки здатні здійснювати перельоти на великі відстані. 

Колорадский жук

Цікаві факти

Оскільки в соціалістичних країнах жук почав поширюватися з початком "холодної війни", в цьому звинувачували ЦРУ. У польській газеті "Трибуна люду" була надрукована стаття, в якій повідомлялося, що жук на територію Польщі та НДР був скинутий американською авіацією.

Існують країни, в яких цього шкідника немає досі. Це Данія, Швеція, Норвегія, Ірландія, Марокко, Ізраїль, Алжир, Японія та Туніс.

Незважаючи на те що колорадський жук прекрасно літає, в момент небезпеки він не рятується втечею, а зображує з себе мертвого, підтискає лапки до черевця і падає на землю.

Під час польоту жуки здатні розвивати швидкість до 8 км/год та підніматися на величезну висоту.

Через те, що колорадський картопляний жук не тоне, річки і навіть морська гладь не є перешкодою для смугастого шкідника.

Колорадский жук

Як знищити колорадського жука

Існує кілька засобів боротьби з колорадським жуком, які активно застосовуються: хімічні засоби та народні методи.

Хімічні засоби

Для обробки великих площ застосовується обприскування рослин системними інсектицидами від колорадського шкідника. Однак потрібно пам'ятати, що останню обробку потрібно проводити не пізніше, ніж за 20 днів перед збиранням врожаю, так як токсини накопичуються в бульбах.

Останнім часом з'явилися нові засоби боротьби з колорадським жуком, які надають на комах біологічний вплив, але не призводять до накопичення отруйних речовин у пагонах та бульбах рослин. Недоліком цього методу боротьби з колорадським жуком є кількість необхідних обробок. Для досягнення успіху їх потрібно зробити не менше 3 з інтервалом в тиждень. 

Колорадский жук

Народні методи

Практикується ручне прибирання листя з відкладеними яйцями, дорослих особин та личинок колорадського жука, які потім знищуються будь-якими способами: роздавлюванням, приміщенням їх у керосин або міцний сольовий розчин.

Для боротьби з колорадськими жуками широко використовуються і народні методи, засновані на здатності шкідника знаходити їжу по запаху. Для цього практикується спільна посадка картоплі з рослинами, які сильно пахнуть: календулою, часником, бобами або квасолею, які перебивають привабливий для жука картопляний аромат.

Для захисту від колорадського жука можна обробити картоплю настоями або відварами чистотілу, гіркого полину, хвоща польового або кульбаби.

Непоганий результат в боротьбі з колорадським жуком дає обробка посадок розчином деревної золи або мульчування міжрядь сумішшю березової та ялинової тирси.

Один з найдієвіших народних способів по боротьбі з колорадським жуком – гірчиця та оцет. Суху гірчицю (1 кг) розводять в 10 л води і додають 100 мл 9% столового оцту, ретельно перемішують. Цим розчином обприскують бадилля картоплі.

У деяких господарствах для ефективної боротьби з колорадським жуком використовують індиків та цесарок. Для цього їм з перших днів життя в корм додають товчених або подрібнених комах. Їх можна сміливо випускати на картопляні грядки: ці птахи не розгрібають землю, а їдять тих жуків, що сидять на бадиллі.

Колорадский жук

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: