26.06.2021, 11:46

Місто з косою: Грязьовий та морський курорт України, де можна не тільки відпочити, ще й оздоровитися

Бердянск

Цей курорт за останні роки став однією з найпривабливіших здравниць України. Це морський, кліматичний та грязьовий курорт державного значення. На думку фахівців, склад місцевих лікувальних грязей нічим не поступається аналогічним масам, взятим з дна Мертвого моря.

Бердянськ - місто в Запорізькій області України. Для тих, хто не збирається обмежуватися пляжами, в'яленими бичками та "тюленінгом", Час Пік розповість, де варто побувати і що варто подивитися у Бердянську.

Бердянськ - грязьовий та кліматичний курорт. Лимани і солоні озера, розташовані біля гирла річки Берда в основі Бердянської коси, містять унікальні цілющі грязі та мінеральні джерела.

Бердянськ - морський курорт. Вода в цій частині Азовського моря продовжує залишатися теплою до пізньої осені. Любителі морських купань можуть вибирати між Азовським морем та Бердянською затокою.

Бердянск Бердянск Бердянск

Трохи з історії

У 1827 р. на березі Бердянської затоки виникло селище, яке спочатку було названо Новоногайськ. До 1841 р. також мало назву Берди. Потім отримало сучасне найменування Бердянськ, яке дано по розташуванню в гирлі річки Берда (від ногайського берди - "даний богом", "багатий").

Перші поселення на місці майбутнього Бердянська було засновано в XVI столітті запорізькими козаками, як форпост Запорізької Січі.

На початку XIX століття економічні інтереси Російської імперії зажадали будівництва порту на узбережжі Азовського моря для експорту пшениці за кордон з Приазов'я та лівобережжя Дніпра.

У 1827 р. відмежовуються державні землі для будівництва порту і населеного пункту та споруджується перша пристань. Нове поселення називається Новоногайск.

У XIX столітті Бердянськ розвивався як промисловий і торгово-купецький центр. У 1899 р. було відкрито залізничну лінію "Бердянськ - Чаплине" Катерининської залізниці, що сприяло розвитку міста.

C кінця XIX століття Бердянськ розвивається як приморський грязьовий та кліматичний курорт з піщаними пляжами на Бердянській косі. Після відкриття лікувальних властивостей грязей Бердянського лиману, у 1902 р. тут була відкрита перша грязелікарня.

З 1932 р. до початку 1939 р. Бердянськ входив до складу Дніпропетровської області, 10 січня 1939 р. була створена Запорізька область, до складу якої увійшло місто. З 17 липня 1939 р. до 26 червня 1958 р. місто називалося Осипенко, на честь загиблої героїчної радянської льотчиці Поліни Осипенко.

11 січня 2005 р. місту було присвоєно статус курорту державного значення.

Бердянск

Грязьовий курорт

Головне достоїнство Бердянська в тому, що це не тільки морський, але ще і грязьовий курорт. Бердянськ є здравницею, де можна не просто добре провести час, а й поправити власне здоров'я.

Цікаво, що він знаходиться в так званій області ультрафіолетового комфорту, де спостерігається найбільша кількість сонячних днів в Україні. До послуг відпочиваючих цілющі грязі та унікальні мінеральні джерела.

Лікувальні властивості місцевих грязей було помічено ще рибалками, які, проходячи через лиман, постійно вимазувалися у сульфідно-муловому складі. Згодом вони стали звертати увагу на відсутність проблем зі спиною, опорним апаратом. Багато з них перестали скаржитися на радикуліт та ревматизм.

У 1901 р. при Червоному озері (Лимані) була побудована міська грязелікарня. Перша здравниця з'явилася тут у 1902 році.

Бердянск Бердянск Бердянск

В результаті вивчення складу бердянських грязей фахівці прийшли до висновку, що вони практично нічим не поступаються аналогічним масам, взятим з дна Мертвого моря.

На даний момент про старі купальні нагадують лише палі, які стирчать з під води Червоного озера. Вся лікувальна інфраструктура перемістилася до санаторно-оздоровчого комплексу Бердянська.

Бердянск

Якісне, правильне та безпечне лікування реально отримати виключно в спеціалізованих санаторіях. У Бердянську працює 6 здравниць, загальною місткістю до 6 тис. місць, призначених для санаторного лікування.

Бердянск

ТОП-6 місць у Бердянську, де повинен побувати турист

Бердянська коса

Бердянська коса - візитна картка курорту. Весь її берег можна назвати одним великим пляжем, з одного боку якого відкривається прекрасний вид на відкрите море, а з іншого - на порт та місто.

Умовно Бердянська коса ділиться на три частини - ближня, середня та дальня.

Перед початком Бердянської коси розташовано безліч розважальних об'єктів, таборів та оздоровчих закладів. На ближній розташовано аквапарк, дельфінарій, курорт та профілакторії.

Середня коса - для любителів галасливого відпочинку. Тут розташовано незліченна кількість кафе, барів, ресторанів, клубів, наземних та водних атракціонів та інших розваг. Тут розташован сезонний центральний ринок коси.

Далека коса - тихе та затишне місце, де мало готелів, але досить приватного сектора. В кінці коси розташований заповідник та перший маяк міста - Нижній Бердянський, який є історичною архітектурою міста.

З центру Бердянська на Бердянську косу можна доїхати маршруткою, яка йде від автовокзалу через все місто до найдальшої коси.

Бердянск Бердянск Бердянск

НПП "Приазовський" 

Перлиною краю є Приазовський Національний парк ландшафтний загальнодержавний заказник "Заплава річки Берда", який розташовано на Бердянській косі. Це унікальне творіння природи. Площа парку становить понад 78 тис. гектарів, його було створено 10 лютого 2010 р. за Указом Президента України.

Рослинний та тваринний світ коси дуже різноманітний і багатий, деякі занесено до Червоної книги України. Згідно останньої інвентаризації в межах парку налічується 1549 видів тварин, птахів - 280 видів. Флора Приазовського національного природного парку налічує близько 1070 видів судинних рослин.

У заповідну зону парку на територіях, прилеглих до Бердянська, входять:

  • ландшафтний заказник місцевого значення "Оголовок Бердянської коси";

Бердянск

  • комплексна пам'ятка природи місцевого значення "Малий та Великий Дзендзики з архіпелагом Астапіха" (острови Малий та Великий Дзендзик);

Бердянск Бердянск

  • ботанічні заказники місцевого значення "Далекі Макорти" та "Ближні Макорти", ландшафтний заказник загальнодержавного значення "Заплава річки Берди".

Бердянск Бердянск

Зоопарк

Про Бердянський зоопарк "Сафарі" знають вже у 26 країнах світу. Він приваблює світом загадкових диких тварин Азії, Африки та Америки.

Для тварин тут створено найкращі умови: просторі клітки, вольєри, штучні водойми, піщані острівці, рідкісні види екзотичних дерев та чагарників.

Всього у зоопарку представлено понад 120 видів тварин і птахів. На думку фахівців, це найбільший та найкращий приватний зоопарк України.

Зоопарк знаходиться недалеко від санаторію "Лазурний", за адресою: вул. Перлинна, 5 (колишня Волкова).

Бердянск Бердянск

Аквапарк

Аквапарк "Мис Доброї Надії" став справжньою візитною карткою міста. Це найбільший аквапарк в Україні, який може одночасно прийняти до 3 тис. осіб.

Аквапарк побудовано таким чином, що відвідувачі, переміщаючись по території, можуть побувати у всіх куточках аквапарку, не проходячи двічі по одній зоні. Комплекс дивує кількістю різноманітних атракціонів.

Територія аквапарку виконана в стилі старовинного замку з ландшафтним дизайном та екзотичними рослинами.

Площа - 5 гектарів, в комплексі 31 водна гірка, на території є три басейни з морською водою, в одному – три вбудованих джакузі. Окрема дитяча зона, більше 3500 шезлонгів та сонцезахисних парасольок.

Аквапарк знаходиться за адресою: вул. Макарова, 2В.

Бердянск Бердянск Бердянск

Дельфінарій

Басейн 16 метрів в діаметрі та 5 метрів в глибину, де виступають кілька дельфінів, морська левиця та морський котик. Денні вистави проходять тричі на день. Тут можна насолодитися неймовірним шоу, поплавати, сфотографуватися з "артистами" та пройти курс дельфінотерапії.

Дельфінарій "Немо" знаходиться за адресою: вул. Макарова, 2В.

Бердянск Бердянск

Бердянський маяк

Бердянський маяк - одне з місць, яке варто відвідати. Маяк знаходиться на Дальній косі у заповідній зоні. Його точна назва - Нижній Бердянський маяк, оскільки маяків неподалік від берега два. Обидва належать до числа найстаріших в Україні, і обидва є діючими.

Висота маяка - 23 метри. Конструкція - восьмигранна кам'яна вежа білого кольору з помаранчевою смугою посередині. До 1883 р. джерелом світла маяка були гасові лампи, пізніше почали використовувати електричні.

Дата початку будівництва Нижнього Бердянського маяка - 22 квітня 1838 року. У 1889 р. на маяку встановили паровий гудок, який подавав сигнали при поганій видимості.

Зовнішній вигляд маяка практично не змінився, зміни відбулися тільки у навігаційних приладах.

Зараз на висоті 70 метрів є радіомаяк, який включають при необхідності. У 2006 р. на маяку встановили нову оптичну апаратуру. Тепер він автономний: сам включається перед заходом сонця і вимикається вранці. Раніше це робили вручну.

Територія, де стоїть маяк, вважається режимним об'єктом, тому вільного доступу туди немає.

Дістатися до маяка просто - з міста та з Середньої коси йде маршрутка №15, зупинка "Дальня коса" (кінцева), далі пішки близько півкілометра.

Бердянск Бердянск Бердянск

Призначення Верхнього та Нижнього Бердянських маяків

Нижній Бердянський маяк, побудований у 1838 р., вказував шлях до Бердянської затоки. Судна, які огинали косу та заходили до затоки, були змушені рухатися до порту без орієнтирів. Для того, щоб кораблі могли пересуватися в самій затоці, прямуючи до місцевого порту, в 1877 р. звели ще один маяк – верхній.

Бердянск Бердянск

Пам'ятки Бердянська

Всі визначні пам'ятки та розваги Бердянська знаходяться в пішій доступності або в п'яти хвилинах їзди міським транспортом.

Пам'ятний знак "Перлина Приазов'я"

Пам'ятний знак при в'їзді на Бердянську косу - композиція з'явилася у 2011 році. Її встановили з ініціативи комунального підприємства, що займається розвитком інфраструктури узбережжя, на кошти підприємців. Пам'ятний знак було виготовлено ковалем Віталієм Белтадзе.

Цей пам'ятний знак - прояв любові бердянців до справжньої перлини Приазов'я - Бердянської коси, яка майже дві сотні років забезпечує городян роботою та відпочинком.

Бердянск

Ротонда

Ще однією візитною карткою міста можна вважати білу Ротонду з написом "Бердянськ". Це білосніжна архітектурна споруда з золотистим куполом, який встановлений на 8 витончених колонах.

Ротонда є головним символом міста та прикрасою місцевої набережної.

БердянскБердянск

Сонячний годинник

Серед численних пам'яток курортного міста добре відомий горизонтальний сонячний годинник.

Сонячний годинник було споруджено та відкрито у 2001 році на Приморській площі.

Діаметр циферблата - 6 метрів, висота стрілки-стели - 3,3 метра. Циферблат виконано в техніці флорентійської мозаїки (малюнок складено з мармурових плиток різного кольору).

На циферблат нанесено годинні ділення та хвилинні з інтервалом в 15 хвилин. Стрілка виконана з нержавіючої сталі. Встановлена вона в центрі циферблата, спрямована з півдня на Північний полюс світу під нахилом 46,8 градуса.

Час визначається по положенню сонячної тіні на розподілі циферблата, яку відкидає стріла на сонці.

БердянскБердянск

Пам'ятник бичку-годувальнику

Одним із символів курортного Бердянська став пам'ятник бичку-годувальнику, який врятував місто від голоду в роки Другої світової війни та важкі повоєнні роки.

Ця скульптура поклала початок цілої серії неформальних композицій на Приморській площі міста.

Бердянск

Недалеко від бичка - крісло бажань. Кажуть, що крісло встановлено на перетині енергетичних потоків основних стихій – води, повітря, вогню та землі.

Бердянск

Пам'ятник жабі

Пам'ятник жабі - оригінальний символ-нагадування та висміювання вад – заздрості та жадібності. Пам'ятник служить уособленням фрази "жаба тисне".

Вважається, що для того щоб жаба принесла успіх, необхідно потерти ніс одному з притиснутих жабою.

Скульптурна композиція встановлена на набережній, на перехресті вулиць Горького та Першотравневої.

Бердянск

Серед відомих у Бердянську скульптур можна назвати також скульптурну групу "Діти лейтенанта Шмідта" та пам'ятник морякам-десантникам у парку Шмідта, скульптурну композицію "Сантехнік" на Приморській площі та пам'ятний знак "Квітка Відродження" на Азовському проспекті, біля міського Палацу культури ім. Шевченка. Бердянці називають цей пам'ятник "Соняшник".

Бердянск Бердянск Бердянск Бердянск

Де зупинитись

Вирушаючи до Бердянська можна точно не хвилюватися щодо проживання. Курортне містечко забезпечить житлом всіх приїжджих, оскільки тут досить багато готелів, пансіонатів та приватних баз відпочинку. Крім того, багато місцевих жителів здають своє житло на період курортного сезону.

Як доїхати

З Києва до Бердянська (в сезон) курсує два прямих потяги. Один з них ходить через день, другий - щодня. В дорозі доведеться провести 15 та 19 годин. Можна доїхати на рейсовому автобусі, при цьому на дорогу піде до 13 годин.

Є пряме залізничне сполучення Бердянська з Кривим Рогом, Полтавою, Кременчуком та Львовом.

Якщо добиратися на власному автотранспорті, з Києва краще їхати за маршрутом "Київ - Умань - Кропивницький - Кривий Ріг - Запоріжжя - Бердянськ".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк