16.07.2021, 08:22

Чи правда, що в спеку потрібно пити гарячий чай: наукове пояснення

Марина Началова | Всі новини автора
чай

Багато хто з нас чув на перший погляд дивне твердження, що гарячі напої допомагають охолодитися у спеку. Не дарма ж пиття гарячого чаю так популярне в спекотних східних країнах.

Вчені провели дослідження і з'ясували, що це дійсно так, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Як це працює?

В Університеті Оттави (Канада) було проведено експеримент, в ході якого учасники проводили серію велосипедних заїздів і періодично пили воду різної температури від 1,5 до 50 градусів Цельсія. Вчені стежили за тим, як змінюється температура тіла учасників.

Дослідники з'ясували, що вживання гарячого напою трохи підвищує температуру тіла, але в той же час провокує потовиділення. Пот випаровується і охолоджує тіло, компенсуючи нагрів.

"Ми виявили, що коли ви п'єте гарячий напій, у вас насправді непропорційно збільшується кількість поту, - каже автор дослідження Оллі Джей. - Так, гарячий напій тепліший, ніж температура вашого тіла, тому тіло нагрівається, але посилене потовиділення - якщо все це може випаруватися - більш ніж компенсує тепло, яке тілу додав напій".

Більшість з нас надають перевагу холодним напоям у спеку, але вони рятують від перегріву не так ефективно. Напій охолоджує тіло, але зменшує потовиділення, тому ефект охолодження виявляється недовгим.

Коли на гарячий чай не варто сподіватися?

Оллі Джей підкреслює, що для ефективного охолодження тіла піт обов'язково повинен випаровуватися. Але в умовах підвищеної вологості випаровування йде повільніше.

"У дуже спекотний і вологий день, якщо ви носите багато одягу або у вас стільки поту, що він починає капати на землю і не випаровується з поверхні шкіри, тоді пити гаряче - погана ідея, - говорить Джей. - Гарячий напій все ж додає трохи тепла тілу, тому, якщо піт не випаровується, пийте холодні напої".

Читайте ще: Яка температура є небезпечною для людини: фахівці дали відповідь

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк