23.07.2021, 07:25

У російського модуля МКС, запущеного на орбіту, виникли негаразди з двигунами: чи впаде він на Землю?

Марина Началова | Всі новини автора
модуль наука

21 липня Росія вивела на орбіту новий модуль "Наука", який повинен пристикуватися до МКС, проте виникли проблеми з маневруванням. Якщо модуль не вдасться підняти на потрібну висоту, незабаром він повернеться в атмосферу.

Про це вчора повідомили ряд ЗМІ, передає Час Пік. Так, видання nplus1.ru повідомило 22 липня, що фахівці "Роскосмосу" не змогли запустити головні двигуни модуля "Наука" для корекції орбіти, яка була запланована на четвер.

Після першої невдалої спроби запустити двигуни, маневрування, схоже, все ж відбулося. Цієї ночі на сайті Роскосмосу повідомили, що було проведено два коригувальних маневри модуля "Наука".

Перший маневр відбувся в 18:07 за московським часом, коли на 17,23 секунди були увімкнені двигуни модуля. Величина імпульсу склала 1 м/с. Друге увімкнення двигунів відбулося о 20:19 мск і тривало 250,04 секунди. Імпульс склав 14,59 м/с.

Параметри орбіти після двох імпульсів:

  • Період обертання: 90,17 хв;
  • Нахил орбіти: 51,64 град;
  • Мінімальна висота орбіти: 230,43 км;
  • Максимальна висота орбіти: 364,86 км.

У Роскосмосі зазначили, що дані телеметрії підтвердили працездатність рухової установки модуля. Наступні імпульси для подальшої побудови орбіти заплановані на 23 липня.

ЗМІ пишуть, що для успішної стиковки з МКС модуль повинен підняти свою висоту до орбіти станції (кругової орбіти висотою близько 400 км). Для цього модуль повинен чотири рази включити головні двигуни.

Після вирішення проблем фахівці Роскосмосу призначили дату відстиковки і затоплення модуля "Пірс", на місце якого прибуде "Наука" - 24 липня 2021 року. Через кілька годин після розстикування зв'язка з корабля і модуля буде зведена з навколоземної орбіти і затоплена в районі Тихого океану.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: