25.07.2021, 22:52

Собор архангела Гавриїла: прикмети, що категорично забороняється робити в церковне свято

Марина Началова | Всі новини автора
Собор Гавриила Архангела

У календарі православної церкви є два дні, що присвячені архангелу Гавриїлу - заступнику Пресвятої Богородиці.

Свято, присвячене архангелу Гавриїлу, відзначається на наступний день після Благовіщення (8 квітня) і 26 липня, передає Час Пік.

Собор архангела Гавриїла 26 липня в народі називають Гавриїл літній, або Гаврилів день. Раніше саме в цей день робили зажинки - збирали на полі перший сніп. Вважалося, що він має особливу силу: з цього снопа починали молотьбу, зерна з нього вважалися цілющими для людей і птиці, а соломою годували хвору худобу.

В цілому ж більшість людей побоювалися працювати в цей день, оскільки Гавриїл вважався покровителем грози, і якщо йому щось не сподобається, він може спалити копицю.

Існувала прикмета, що якщо, переступаючи поріг, три рази спіткнешся, в цей день з дому краще не виходити: чекає велика біда.

Наші пращури на Гавриїлів день прислухалися до димохідних труб: якщо звідти чути гул - це душі померлих прийшли провідати живих, вірили люди. У такому випадку потрібно було тричі перехреститися і поставити на обідній стіл зайвий прибор "для небіжчика".

За прикметами, також заборонялося в цей день змітати крихти зі столу, щоб не викинути разом з ними благополуччя з дому і не приректи себе на злидні.

У це свято віруючим забороняється сваритися, лаятися, брехати, робити погані вчинки, заздрити, займатися любов'ю. Також не слід у цей день ходити в старому або брудному одязі, давати або брати в борг, ображати тварин.

Це цікаво: Знайдене найбільш безжиттєве місце на Землі: там немає жодного мікроба

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк