Error message

  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 8 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /var/www/chaspik/data/www/vchaspik.ua/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 8 bytes in variable_initialize() (line 1202 of /var/www/chaspik/data/www/vchaspik.ua/includes/bootstrap.inc).
06.08.2021, 20:44

Біда прийде з води: відкрилися нові обставини в питанні про виживання людства

океан

За останнє століття система течій, куди входить Гольфстрім, продемонструвала практично повну втрату стабільності, що загрожує для всієї планети серйозними потрясіннями.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дослідження, оприлюднене в журналі Nature Climate Change, передає Час Пік.

Автор дослідження Ніклас Боерс (Потсдамський інститут вивчення кліматичних змін) вважає, що наслідки змін в системі течій вже помітні. Але це тільки початок.

В першу чергу, в разі повного "збою" системи на планеті порушився б режим опадів, через що ситуація з водою в Індії, Південній Америці та Західній Африці стане ще більш напруженою. Разом з тим, узбережжя Північної Америки виявиться затопленим, шторми відбуватимуться частіше, а температура в Європі знизиться.

На сьогоднішній день Атлантична меридіональна циркуляція, яка здійснюється за рахунок різниці в температурах та солоності вод Світового океану, ослабла до максимуму і близька до повної зупинки. На це знадобилося всього менше 1,6 тисяч років.

Боерс впевнений, що причина таких змін - глобальне потепління. Зокрема, танення снігів Гренландії призводить до того, що Атлантична меридіональна циркуляція стає ще повільніше, адже Світовий океан поповнюється великою кількістю прісної води.

Однак спрогнозувати дату майбутнього колапсу важко, оскільки масштаби глобального потепління в майбутньому залишаються під питанням. Єдине, що залишається робити, на думку автора дослідження, - контролювати рівень викиду газів в атмосферу.

Читайте також: Дівчина стала бабусею в 23 роки і потрапила в Книгу рекордів Гіннеса

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк