13.08.2021, 23:10

Що не можна робити на Маковія: 7 найсуворіших заборон Медового Спаса

медовый спас

Медовий Спас православні християни щорічно відзначають 14 серпня. Це особливий день - після нього починається великий Успенський піст.

Що не можна робити на Маковія, щоб не накликати на себе та своїх близьких бід - розповість Час Пік.

Медовий Спас має безліч заборон та повір'їв, які наші предки здавна брали до уваги. Зокрема, вони стосуються роботи і строгих обмежень в їжі.

Що не можна робити на Маковія?

  • В першу чергу, 14 серпня заборонено працювати. Всі роботи на городі, в саду, по дому варто виконати напередодні свята. Займатися не можна навіть рукоділлям.

  • Як і в будь-яке велике свято, на Маковія не можна лаятися та лихословити. Погані думки слід гнати геть, оскільки вони можуть повернутися сторицею.
  • Строго заборонено в цей день і після нього купатися у водоймах. Вважається, що є ризик потонути або серйозно захворіти.
  • Галасливі компанії та нестримні веселощі - не варіант для святкування Маковія. Найкраще 14 серпня провести в тиші і гармонії, а не влаштовувати святкувань.
  • До Маковія не можна їсти мед, поки він не буде освячений в церкві. Разом з тим, незважаючи на заборону на роботу, збирати мед 14 серпня можна і навіть потрібно.
  • Починаючи з цього дня слід дотримуватися суворих обмежень в їжі. Допустимі продукти - овочі, фрукти, мед, горіхи, хліб. М'ясо, рибу, яйця потрібно виключити з раціону, що пов'язано з початком Успенського посту.

  • 14 серпня не можна говорити на підвищених тонах та створювати багато шуму. У народі вважалося, що шум може потривожити бджіл, вони "образяться" і в наступному році не принесуть меду.

Разом з тим, на Медовий Спас слід спекти млинці або булки з маком. І без меду не обійтися. Згідно з повір'ями, з'їдаючи ложку меду, потрібно загадати бажання - воно обов'язково збудеться.

Читайте також: Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси 2021: дати свят і традиції

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк