Гіпертонікам на замітку: медики назвали продукти, здатні знизити артеріальний тиск
Британські вчені з Університету Квінс в Белфасті заявили, що вживання ягід і червоного вина зменшує тиск через містяться в них флавоноїдів.
Про це йдеться в опублікованому в журналі Hypertension дослідженні, передає Час Пік.
Дослідники проаналізували рівні артеріального тиску і дієти 929 осіб, у яких вимірювали артеріальний тиск і брали зразки калу для аналізу мікробіоти. Крім цього, учасники заповнювали анкету про харчові звички. Для статистичних розрахунків використовували коваріаційний аналіз.
З'ясувалося, що підвищене споживання продуктів, що містять флавоноїди, асоціювалося з більш низькими рівнями тиску, така ж позитивна асоціація спостерігалася окремо для ягід і червоного вина.
Флавоноїди містяться у фруктах, овочах, чаї, шоколаді і червоному вині. У кишечнику вони метаболізуються мікробіотою в речовини, які мають антиоксидантну активність і корисні для серця і судин. У роботі вчені розглядали дози продуктів, які асоціювалися зі зниженням артеріального тиску. Для ягід - 1,6 порції в день, для вина-250 мілілітрів в тиждень.
Читайте також: Похолодає до +10: названа дата початку осені в Україні
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |