15.09.2021, 11:04

По планеті знову будуть бродити мамонти: вчені планують клонувати кошлатих гігантів

ученые планируют клонировать косматых мамонтов

Вчені збираються за допомогою генної інженерії відродити мамонтів. Американська компанія Colossal зібрала 15 млн доларів від інвесторів для відродження кошлатих гігантів.

Американська компанія Colossal планує відродити шерстистих мамонтів, вимерлих 4 тисячі років тому, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Вид мамут або кошлатий, шерстистий, волохатий мамонт мешкав на землях від Європи до Аляски у льодовиковий період. У Сибіру та на Алясці знаходили останки мамонтів, які збереглися завдяки перебуванню у вічній мерзлоті.

Біолог з Гарварду Джордж Черч вже 8 років очолює групу дослідників, які працюють над відродженням мамонтів. У 2013 році Джорджу Черчу прийшла в голову ідея відродити вимерлий вид, переписавши гени живого родича.

За визнанням вчених, які працюють над відродженням зниклого виду, особини не будуть стовідсотковими клонами мамонтів, що жили в далекому минулому. ДНК заморожених гігантів дійшли до наших днів у сильно фрагментованому вигляді.

За допомогою генної інженерії ДНК мамонтів "змішають" з ДНК сучасних слонів, ембріон зможуть виносити слонихи.

Компанію Colossal створив засновник техаської компанії штучного інтелекту Hypergiant Бен Ламм, щоб підтримати експерименти доктора Черча. Компанія Colossal буде підтримувати дослідження у лабораторії доктора Черча та проводити експерименти в своїх лабораторіях в Бостоні й Далласі. Користю для інвесторів називають можливе виведення нових форм генної інженерії та нових репродуктивних технологій.

Поки все це виглядає як фантастика, але автори проекту вже залучили інвестиції в розмірі 15 млн доларів. Цих коштів, за їхніми запевненнями, повинно вистачити для того, щоб вивести перших мамонтів вже до 2025-2027 року.

Деякі дослідники вважають, що навіть якщо вченим вдасться створити слонів, схожих на мамонта, компанія зіткнеться з серйозними етичними питаннями. Але ті, хто підтримує проєкт, сподіваються, що Colossal досягне наукових відкриттів, які можуть допомогти видам, що знаходяться під загрозою зникнення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк