15.09.2021, 23:05

Так виглядали наші предки: палеонтологи відтворили реальну зовнішність неандертальця (фото)

неандертальцы

У Державному музеї старожитностей Нідерландів реконструювали зовнішність молодого неандертальця, який жив в епоху плейстоцену (від 2,6 мільйона до 11700 років тому).

Частина черепа первісної людини була виявлена на дні Північного моря біля узбережжя Нідерландів, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Крайн, як його назвали дослідники, - перший неандерталець, знайдений Нідерландами. Він жив у Доггерленді, величезній ділянці суші між Великобританією та континентальною Європою, який зараз знаходиться під Північним морем.

За словами палеонтологів, неандерталець був м'ясоїдним, хоча в його раціоні були присутні і морепродукти. Їх увагу привернула опуклість над бровою, яку також добре видно на реконструкції. Вона виявилася пухлиною.

Палеонтологи вперше зіткнулися з пухлиною на останках неандертальців. Як з'ясувалося, у Крайна це утворення було доброякісним. Ймовірно, його поява супроводжувалася головними болями, судомами та проблемами із зором.

Незважаючи на такий діагноз, а також важке життя в суворих умовах, де навколо мешкали мамонти, а температура рідко була "плюсовою", на реконструкції Крайн показаний досить щасливим. Відзначається, що за основу були взяті й інші дослідження, в яких описувався колір очей, волосся та шкіри наших предків.

Читайте також: Шнобелівська премія 2021: які дослідження удостоїлися головної антинаукової нагороди

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк