19.09.2021, 23:03

Не багато і не мало: Скільки людині потрібно відпочивати, щоб бути щасливою

У міру збільшення кількості вільного часу людини зростає і її відчуття благополуччя - але тільки до певної межі. Згідно з новим дослідженням, занадто багато вільного часу також не йде на користь, як і відсутність відпочинку.

До такого висновку прийшли вчені з Університету Пенсільванії (США), передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Люди часто скаржаться на те, що вони занадто зайняті, і бажають мати більше вільного часу. Але чи дійсно більше часу пов'язано з більшим щастям? Ми виявили, що нестача вільних годин у день призводить до більшого стресу і зниження суб'єктивного благополуччя. Однак, якщо занадто мало відпочинку - це погано, мати більше вільного часу не завжди краще", - говорить Марісса Шаріф, доктор філософії, доцент кафедри маркетингу в школі Уортон і провідний автор дослідження.

Проаналізувавши дані декількох опитувань американців, проведених в попередні роки, вчені з'ясували, що зі збільшенням кількості вільного часу поліпшується і самопочуття, але лише до певного моменту: воно стабілізується приблизно через дві години і починає знижуватися через п'ять.

Для подальшого вивчення цього явища дослідники провели два онлайн-експерименти, в яких взяли участь понад 6000 чоловік. У першому експерименті учасників просили уявити, що у них є певна кількість вільного часу кожен день протягом як мінімум шести місяців. Учасникам була випадковим чином призначена невелика (15 хвилин в день), помірна (3,5 години в день) або велика (7 годин на день) кількість вільного часу. Учасників попросили повідомити, в якій мірі вони відчувають задоволення і щастя.

Учасники першої і третьої групи повідомили про більш низький рівень благополуччя, ніж учасники другої групи. Дослідники виявили, що ті, у кого мало вільного часу, відчували більший стрес, ніж ті, у кого його помірна кількість, але ті, у кого високий рівень вільного часу, відчували себе менш продуктивними, ніж люди в помірній групі, що призводило до того, що у них також було низьке благополуччя.

Крім того, учасники, у яких було більше вільного часу, повідомляли про більш низький рівень самопочуття, коли займалися непродуктивною діяльністю (перегляд телевізора або проведення часу за комп'ютером). Однак, займаючись продуктивною діяльністю (наприклад, спорт або хобі), ті, у кого більше вільного часу, відчували себе так само, як і ті, у кого вільний час був помірним.

Читайте ще: Гривневі купюри, цінність яких в рази перевищує номінал: на ці деталі майже ніхто не звертає увагу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк