20.09.2021, 11:28

День осіннього рівнодення: чому ця дата особлива, прикмети і заборони

Ольга Романец | Всі новини автора
День осеннего равноденствия

День осіннього рівнодення називають "днем сили". Наші предки приписували цьому дню особливу енергетику і можливості.

У 2021 році день осіннього рівнодення настане в реду, 22 вересня, о 22: 20 за київським часом, передає Час Пік.

Астрономічно даний день вважається початком осені, коли відбувається перехід, перебудова з літнього ритму на зимовий - опадає листя, жовтіє трава. Сонце при цьому перетинає небесний екватор і переходить з північної півкулі в південну.

Наші предки прощалися з теплим сезоном і вітали зиму. У народі вірили, що яка погода буде в цей день, така осінь і очікується.

Господині традиційно в день осіннього рівнодення викидають непотрібні речі. Вважається, що вони приносять в житло негатив.

День осіннього рівнодення вважається сприятливим часом для залучення в життя любові. Дівчата традиційно в цей час ворожать, а юнаки ходять свататися до батьків обраниць.

У день осіннього рівнодення наші предки вмивалися росою і вірили, що 22 вересня вона може зберегти молодість на довгі роки.

Також в цей день готували пироги з брусницею і пригощали ними родичів і друзів. Вважалося, що даний ритуал поверне добро в життя бумерангом.

До дня осіннього рівнодення встигає горобина. Якщо з'їсти ягоду горобини, всю зиму хвороби будуть обходити вас стороною. А ще вона - найсильніший оберіг. Горобину розкладали на підвіконнях, щоб нечиста сила не проникла в житло.

Читайте також: Воздвиження Хреста Господнього: які заборони і традиції пов'язані з цим днем

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк