03.10.2021, 21:58

Дослідники заявили, що планета Земля стала тьмянішою за 30 років

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні, коли епоха космічного туризму, по суті, вже почалася, астронавти-любителі бачать з орбіти не таку яскраву Землю, якою вона була в 1990-і роки.

До такого висновку прийшли вчені з Технологічного інституту Нью-Джерсі, дослідження яких було опубліковано в журналі Geophysical Research Letters, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Справа в тому, що коли Сонце світить на нашу планету, Земля відображає майже третину цього світла назад у космос, але вчені кажуть, що потепління океанів через зміни клімату насправді призвело до падіння цього відображення, званого альбедо.

"Падіння альбедо стало для нас такою несподіванкою, коли ми проаналізували дані за останні три роки після 17 років майже постійного альбедо", - пояснює провідний автор дослідження Філіп Гуд.

Дослідники проаналізували дані з супутників і земне сяйво - невелику кількість світла від Землі, яке можна побачити на затемненому диску майже нової Місяця - і виявили зниження альбедо Землі на піввідсотка, причому більша частина його припадала на три роки, з 2015 по 2017 рік.

Вчені продовжили визначати зменшення яскравих відображаючих хмар над нагрітими водами східної частини Тихого океану як ймовірну причину планетарного затемнення.

"Це насправді дуже турбує", - сказав планетолог Едвард Швітерман з Каліфорнійського університету в Ріверсайді, який не брав участі в дослідженні.

Деякі вчені протягом багатьох років висловлювали надію, що глобальне потепління може збільшити загальний хмарний покрив і відбивну здатність, допомагаючи пом'якшити і врівноважити зміну клімату. Але, за словами Швітермана, нові дані "показують протилежне".

Дивіться ще: Американський морський безпілотник зняв відео зсередини урагану: гігантські хвилі вражають

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: