12.10.2021, 12:16

Перехід на зимовий час: поради лікарів, як підготуватися та адаптуватися до нового режиму

Переход на зимнее время: советы врачей

Наприкінці жовтня Україна знову переходить на зимовий час. Фахівці нагадують, що під час переходу на новий час організм відчуває важке навантаження і до переведення годинників потрібно готуватися заздалегідь.

Для більшості людей перехід з літнього на зимовий час не представляє проблеми та проходить непомітно. Однак, численні дослідження доводять, що переведення годинників негативно позначається на графіку сну, повідомляє Час Пік.

Вплив переведення годинників на організм вирішили дослідити німецькі вчені з Інституту медичної психології у Мюнхені. Вони встановили, що причиною негативних наслідків переходу на новий час є порушення балансу між внутрішнім біологічним годинником людини та реальним часом.

Фахівці говорять про особливі функції біологічного годинника: завдяки їм організм підлаштовує вироблення гормонів, стабілізує температуру тіла, а також відповідає за час сну людини. А переведення годинників вносить зміни в режим дня людини, тому ми й відчуваємо зміни в самопочутті.

На думку фахівців, перехід на зимовий час так само небезпечний для організму, як і перехід на літній, оскільки за вихідні ми не встигаємо адаптуватися до нового режиму. Через це протягом робочого тижня може порушитися режим сну, з'явитися нездужання та відчуття надмірної втоми.

Переведення годинників може негативно відбитися на роботі імунітету і, як результат, вилитися в застуду. А людям, які страждають хронічними захворюваннями, слід очікувати загострення.

Перехід на зимовий час може викликати:

  • загострення депресивних симптомів;
  • порушення роботи біологічного годинника;
  • зменшення енергії в організмі;
  • постійне відчуття недосипання;
  • дратівливість та погіршення концентрації уваги.

Переход на зимнее время

Як адаптуватися до нового режиму

До переведення годинників потрібно готуватися заздалегідь. Лікарі радять за пару днів до переходу на зимовий час відмовитися від прийому алкоголю та кави. Також необхідно приділити увагу режиму дня.

Протягом тижня спробуйте потроху зміщувати час вечері. Це допоможе структурувати ваш вечір й трохи пересунути час перед сном.

Регулюйте яскравість світла у кімнаті, поступово зменшуючи освітлення з наближенням закінчення дня.

Лікарі радять заздалегідь скорегувати режим сну. Якщо не виходить заснути, можна прийняти теплу ванну, яка допоможе розслабитися.

Якщо лягати доведеться раніше, то вечеряти також доведеться на годину раніше звичайного. Лікарі радять не перестаратися з кількістю їжі.

Виключіть заняття спортом та інші активності безпосередньо перед сном.

Перехід на новий час впливає і на дітей, тому батьки повинні допомогти їм з коригуванням режиму дня.

У перші дні після переходу на зимовий час намагайтеся лягати спати за біологічним годинником.

Переход на зимнее время

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк