16.10.2021, 20:59

Одні з найкрасивіших тварин на планеті можуть зникнути до кінця століття

белые медведи

До кінця століття на планеті може не залишитися жодного полярного ведмедя, які страждають через глобальне потепління. 

З моменту перших супутникових спостережень, які датуються 1979 роком, арктичний лід безперервно скорочується, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ. 

Щорічно лід проходить цикл весняного танення та зимового намерзання, але з кожним роком його максимальні межі і товщина стають менше. Причина полягає в тому, що вуглекислий газ та інші парникові гази сприяють нагріванню атмосфери.

Останнім крижаним районом сьогодні називають регіон, що містить найстаріший та товстий - до 4 метрів - лід Арктики. Його площа - близько мільйона квадратних кілометрів від західного узбережжя Канадського арктичного архіпелагу до північного узбережжя Гренландії. 

За найоптимістичнішими прогнозами, до 2050 року товщина льоду різко зменшиться, а до 2100 - він і зовсім зникне. Це буде справжнім ударом для флори та фауни регіону. Нарвали, гренландські кити, нерпи будуть змушені шукати новий притулок або вимруть. 

Тварини, які полюють на рибу та інших морських мешканців будуть голодувати. Така доля торкнеться і білого ведмедя. Його популяція може різко скоротитися, а після - зникнути. 

Єдиним варіантом, за якого білі ведмеді будуть продовжувати жити, є їх поступове схрещування з ведмедями ґрізлі, які в міру танення льодовиків просуваються все далі на північ. 

Читайте також: Названі території, які незабаром поглине океан: подія торкнеться понад 1,5 млрд людей

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: