02.11.2021, 22:07

Виверження вулкана на Канарах може спровокувати мегацунамі, яке досягне Європи та Америки, - геологи

Марина Началова | Всі новини автора

Вулкан Кумбре-В'єха на острові Ла-Пальма Канарського архіпелагу вивергається вже 6 тижнів і поки що не збирається заспокоюватися. Острів засипає вулканічним попелом, зруйновано понад 2000 будинків, але деякі вчені вважають, що це ще не найкатастрофічніші наслідки, що можуть бути.

Геолог Білл Макгуайр з Університетського коледжу Лондона вважає, що виверження вулкана може спровокувати масштабний зсув, і частина острова просто впаде в океан, викликавши руйнівне цунамі. Про це пише видання ]]>express.co.uk]]>, передає Час Пік.

У самому виверженні Кумбре-В'єха немає нічого незвичайного, адже це дуже активний вулкан. До вивержень вулканів зазвичай додається і ризик зсувів, що також є звичайною справою щодо молодих островів, таких як Ла-Пальма.

Цю тему було досліджено у документальному фільмі Naked Science «Зсуви». Тут оповідач зазначив: «Обвалення цієї гори може вбити мільйони людей у ​​Європі та на східному узбережжі Америки».

Білл Макгуайр стверджує, що тиск газу може зрости за майбутнього виверження і розколоти острів уздовж лінії розлому, що проходить уздовж дороги.

Макгуайр та інші вчені простежили лінію розлому протягом щонайменше 9 миль (близько 14,5 км) і вважають, що вона настільки довга, що якщо відбудеться розкол, 500 мільярдів тонн гірських порід зваляться в океан.

Дослідник сказав у документальному фільмі: «Це станеться при майбутньому виверженні, в цьому немає жодних сумнівів. Проблема в тому, що виверження трапляються іноді кожні 20 років, а іноді кожні 200 років».

Макгуайр вважає, що падіння порід в океан призведе до утворення водяного куполу заввишки майже 3000 футів (близько 900 метрів) - "ймовірно, більше, ніж острів Манхеттен". Хвиля мегацунамі пройде через Атлантичний океан і досягне східного узбережжя Північної Америки.

«Але сама вода не рухатиметься повністю, окремі частки води передаватимуть енергію одно одній. Енергія зсуву передаватиметься від частки до частки через океан, і коли енергія зсуву наблизиться до берега, вона виростає в масивну стіну з води», - пояснив Макгуайр.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: