07.11.2021, 22:25

Обитель Ктулху і "цвинтар" космічних кораблів: чим відома Точка Немо - найбезлюдніше місце океану

Марина Началова | Всі новини автора

У Тихому океані є найнедоступніше місце, найбільш віддалене від суші. Воно називається Точкою Немо і оточене низкою загадок.

Точка Немо знаходиться у південній частині Тихого океану. Три найближчих ділянки суші безлюдні - це атол Дюсі, острів Моту-Нуї і острів Маер, вони знаходяться на відстані 2688 км від цього місця. Найближче населене людьми місце - острів Пасхи, повідомляє Час Пік.

Точку Немо обчислив методом комп'ютерного моделювання в 1992 році хорватський інженер-дослідник Хрвойє Лукатела. Він запропонував назву, що відсилає до героя романів Жюля Верна капітана Немо.

Космічні агентства використовують цю місцевість як цвинтар космічних кораблів. Затоплювати тут космічні апарати, що відслужили своє, зручно тому, що майже немає ризику випадково завдати шкоди людям та природі. На дні океану в Точці Немо вже не менше сотні космічних апаратів, включаючи орбітальну станцію "Мир", яка була затоплена в 2001 році.

Цікаво, що в 2018 році в цьому ж районі впали залишки китайської станції "Тянгун-1", але це сталося випадково, оскільки її схід з орбіти був некерованим.

Околиці Точки Немо вважаються найбільш недоступним районом Світового океану, але іноді люди опиняються ближчими до неї, ніж можна було б подумати: річ у тому, що над Точкою Немо регулярно проходить траєкторія польоту МКС, висота орбіти якої - 400 км. Саме на такій відстані від одного з "наймертвіших" місць планети періодично опиняються люди - правда, вони в цей момент знаходяться в космосі.

Неподалік Точки Немо знаходяться координати вигаданого затонулого міста Р'льєх, згаданого в оповіданні Говарда Лавкрафта "Поклик Ктулху". Твір був написаний у 1928 році, за багато десятиліть до відкриття Точки Немо.

У 1997 році експерти Національного управління океанічних та атмосферних досліджень записали в цій точці різкі, низькочастотні звуки, які деякі вчені-ентузіасти пов'язали з позаземною цивілізацією та інопланетянами. Насправді найімовірніше, що на запис потрапив тріск морського льоду.

Читайте ще: Сигнал лиха з Бермудського трикутника? Інтернет-користувачі помітили на Google-картах щось дивне

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: