03.12.2021, 09:19

Введення до храму Пресвятої Богородиці: суворі заборони та традиції великого свята

Марина Началова | Всі новини автора

Православні християни 4 грудня відзначають свято Введення до храму Пресвятої Богородиці, яке в народі називають Третя Пречиста.

Свято належить до двонадесятих, тобто. до 12 найважливіших дат у церковному календарі, повідомляє Час Пік.

Цей день присвячений події, коли батьки Діви Марії, святі праведники Іоаким та Анна, привели свою трирічну доньку до Єрусалимського храму на служіння. Там дівчинку прийняв первосвященик Захарія – батько Іоанна Предтечі.

Усіх присутніх здивувало те, що маленька дитина без сторонньої допомоги подолала 15 сходинок храму. Священик пустив Марію в Свята Святих, куди звичайним людям вхід був закритий - навіть сам церковнослужитель відвідував це місце лише раз на рік.

У храмі Марія виховувалась у товаристві благочестивих дів, вивчала Святе писання, багато молилася, постилася, працювала. Там вона залишалася аж до свого повноліття та заручин із Йосипом.

За старих часів на Введення зазвичай влаштовували ярмарки та зимові забави з катанням на санях. Також люди ходили один до одного в гості: вважалося, що першим має увійти до будинку чоловік, тоді у сім'ї буде благополуччя та достаток.

У храмах на Введення починається богослужбова підготовка до Різдва: з цього дня і до 7 січня на всіх святкових службах співається різдвяний спів "Христос народжується - славіть". Священики 4 грудня вдягають одяг блакитного кольору, що вважається кольором Богородиці. У це свято прийнято приводити дітей у храм на першу сповідь.

Оскільки Богородиця вважається покровителькою всіх жінок, у це свято дівчата моляться про вдале заміжжя, вагітність, зцілення хвороб, благополуччя в сім'ї і т.д.

Раніше рибалки намагалися вийти на останню риболовлю цього дня, поки лід не скував водойми, адже потім риба стане несмачною.

Введення припадає на Різдвяний піст, але у цей день дозволяється їсти рибу та випити трохи вина.

У свято існує заборона на важку фізичну роботу. Домашні клопоти, такі як прибирання та прання, краще відкласти на потім. Також не рекомендується займатися рукоділлям. За народними повір'ями, на Введення не можна даватиу борг і позичати.

У великі церковні свята вважається гріхом лаятися, сквернословити, заздрити, бажати іншим людям зла, відмовляти у допомозі нужденним. Оскільки йде піст, не рекомендується влаштовувати галасливі гулянки. З цієї ж причини цього дня не одружуються і не вінчаються. Але хрестити дітей 4 грудня можна.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк