18.12.2021, 16:24

Виявлено несподівану властивість кави: може вберегти від інфекцій

кофе

Бразильська група дослідників з Федерального університету Пернамбуку прийшла до висновку, що кофеїн має протизапальні та протиінфекційні властивості.

Зокрема, було вивчено вплив на бактеріальні інфекції, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Попередні дослідження підтвердили, що кофеїн, який міститься в каві, стимулює так званий фагоцитоз. На підставі цього експерти приступили до вивчення впливу кофеїну на культури клітин макрофагів мишей.

Макрофаги спочатку піддавалися впливу кофеїну протягом 24 годин , а потім - Salmonella enterica серотипу Typhimurium протягом чотирьох годин. Крім того, живих мишей інфікували бактеріями (ін'єкція в черевну порожнину), а потім вводили кофеїн внутрішньовенно, а контрольні групи тварин отримували фізіологічний розчин з фосфатним буфером або дексаметазон.

Як показало дослідження, лікування кофеїном дійсно збільшує життєздатність клітин макрофагів і знижує внутрішньоклітинне бактеріальне навантаження. Введення кофеїну живим мишам значно зменшило інфільтрацію лейкоцитів в черевну порожнину після бактеріальної інфекції.

Вчені зробили висновок що кофеїн має як протизапальні, так і протиінфекційні властивості. Це може стати в нагоді при при лікуванні бактеріальних інфекцій поряд з антибіотиками.

Читайте також: Визначено фрукт, який випромінює найбільшу кількість радіації

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк