19.01.2022, 07:57

Таємниці водохресної води: що робити, щоб вода зцілювала і що категорично не можна робити зі святою водою

Крещение

Велике свято Богоявлення або Хрещення Господнє православні відзначають 19 січня. Це свято завершує низку зимових свят у православних християн. На Водохрещу є традиція очищатися за допомогою купання в ополонці та приносити додому святу воду. З покоління в покоління передаються розповіді про силу водохресної води. Багато хто вірить в цілющі властивості такої води.

Свята вода володіє величезною цілющою силою. Вода, освячена 18 січня в Водохресний святвечір, і вода, освячена 19 січня у свято Хрещення, отримує абсолютно однакові властивості та силу. Час Пік розповість, що можна робити зі святою водою, а що категорично не можна. А також ви дізнаєтеся, як правильно використовувати святу воду.

19 січня православні відзначають Богоявлення або Хрещення Господнє. У перекладі з грецького слово "хрещу" означає "занурюю у воду".

Напередодні Водохрещі вода освячується у церквах, а в свято Богоявлення - у річках. "Вечірню воду" вважають більш святою. У народі вірили, що вона здатна "відігнати всяке зло". 

Селяни набирали воду з річки опівночі перед Хрещенням та зберігали її біля ікон, свято вірячи, що вона цілюща й допоможе від усіх хвороб. 

19 січня до річки йдуть діти, молоді люди та люди похилого віку. Священик проводить службу і занурює хрест в ополонку, тим самим освячуючи воду.

Люди вірять, що вода у Хрещення набуває чудотворні властивості й може зцілити від недуги або очистити від гріхів. Тому знаходиться багато сміливців, які не бояться занурюватися в ополонку з крижаною освяченою водою. За старих часів дівчата вмивалися святою водою, щоб стати красивішими.

Крещение Господне

Свята вода

Свята вода - це звичайна за походженням та складом вода, яка після здійснення особливого молебню набула благодатні та зцілюючі властивості. Молебень називається водосвяченням, або водосвяттям.

Зберігають і використовують святу водохресну воду віруючі протягом усього року - до наступного водосвяття.

Одного разу освячена вода такою є завжди. У разі, коли святої води залишилося мало, а потрібна якась значна кількість, можна додати святу воду в воду звичайну. Вся вода освятиться. Є достовірні свідчення того, що свята вода не псувалася навіть після багатьох розбавлень.

Що робити, якщо не встигли набрати воду на Водохрещу? Її можна позичити у знайомих. Долийте освячену воду в посудину зі звичайною водопровідною: водохресна вода освятить звичайну воду, і вся вона стане освяченою.

Крещение Господне

Як використовувати святу воду

По поверненню з храму потрібно окропити освяченою водою всі кути свого будинку, читаючи під час ритуалу молитву. Таким чином житло отримає захист від нечисті та злих духів.

Щоб в дорозі завжди супроводжував янгол-охоронець, потрібно окропити освяченою водою свій автомобіль.

Зберігати святу воду треба біля ікони або за іконою. Зберігають таку воду, як звичайну, тільки варто підписати ємність, щоб випадково не вилити і не використати святу воду не за призначенням, неблагоговійно.

За традицією святу воду приймають натщесерце вранці. Роблячи кілька ковтків, слід думати про хороше та молитися за здоров'я.

При дуже серйозному захворюванні її можна пити в необмеженій кількості, незалежно від прийому їжі.

Святою водою можна помазувати хворі місця, наприклад, хрестоподібно, також можна прикласти компрес. 

Якщо дитина погано спить, вередує або відмовляється їсти, можна умити її святою водою. Не зайвим буде прийняти трохи всередину.

Так як вода, яку набирають на Водохрещу, володіє сильною життєдайною енергетикою, постійно вживати її не рекомендується. Використовуйте її тоді, коли відчуваєте необхідність: коли на душі боляче або коли захворіли.

Можна не тільки приймати ванну з додаванням водохресної води, але й збризкувати нею обличчя, додавати в склянку води або полоскати рот. 

Крещение Господне

Що категорично не можна робити зі святою водою

Тваринам ця вода не дається.

Святу воду не можна виливати у раковину або каналізацію, вихлюпувати на землю. Її виливають в "непопираемое" місце, тобто в те місце, по якому не ходять люди та не бігають собаки. Можна вилити воду в річку, можна у квітковий горщик, можна в чисте місце під дерево.

Варто пам'ятати, що свята вода не принесе ніякої користі, якщо проводити життя своє далеко від Бога. Також не варто забувати, що хоча свята вода і володіє величезною цілющою силою, це зовсім не означає, що не потрібно звертатися до лікарів.

Крещение Господне

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк