22.01.2022, 19:04

Китайський Новий рік 2022: коли настає, традиції, що заборонено робити

китайский новый год

За китайським календарем рік Синього (Чорного) Водяного Тигра настає не 1 січня, а 1 лютого. Триватиме він до 22 січня 2023 року. 

Справа в тому, що в східному календарі за основу беруться місячні цикли - Новий рік настає, коли в нічному небі з'являється другий молодий місяць після зимового сонцестояння, передає Час Пік з посиланням на інформацію ЗМІ.

Першим святковим днем вважається 31 січня, а останнім - Свято ліхтарів, яке цього року припадає на 15 лютого. Примітно, що за східним календарем настане 4720 рік, а не 2022. Та й зимовим Китайський Новий рік не назвеш, адже в Китаї він більше відомий як "Свято сесни" (Чуньцзе).

Китайський Новий рік: основні традиції

Новий рік для китайців - виключно сімейне свято. Всі збираються за столом перед його настанням. Також прийнято відвідувати храми, родичів, колег. Для всіх цих дій існує певний регламент. 

  • Так, в перший день Нового року увагу приділяють дідусям та бабусям, а також всьому старшому поколінню. 
  • Другий день присвячений шануванню покійних предків, тому багато китайців йдуть в храми. 
  • На третій і четвертий день зять повинен відвідати батьків своєї дружини, побажати їм щастя, здоров'я та багатства.
  • Згідно зі старовинною китайською легендою, на п'ятий день народився бог Благополуччя. Тому всі зайняті приготуванням пельменів. 
  • Всі наступні дні китайці відвідують, друзів, більш далеких родичів, колег.

Існують і інші традиції. Наприклад, хорошим тоном вважається носити всі два тижні святкування тільки червоний одяг. Китайський Новий рік - галасливе свято. У новорічну ніч всі голосно веселяться, запалюють феєрверки. Завершується святкування Святом ліхтариків. Це неймовірно красиве видовище, коли в нічне небо запускають сотні тисяч палаючих червоних ліхтариків з паперу.

Що заборонено робити на Китайський Новий рік

Як і ми, китайці вірять у прикмету: "Як зустрінеш Новий рік - так його і проведеш". Але є і безліч відмінних традицій. Зокрема, на Новий рік в Китаї уникають білого та синього кольорів в одязі, а також цифри "4" - символу жалоби і смерті.

У перші дні свята заборонено підмітати або виносити сміття з дому, не миють волосся - це вимиє щастя. Китайці намагаються не використовувати в святкові дні гострі предмети, тому нігті та волосся не стрижуть. Крім того, під час Китайського Нового року не купують взуття, оскільки слово "взуття" китайською мовою співзвучне зі словом "труднощі". 

Читайте також: Справжній крокодил: український рибалка виловив у річці величезну щуку (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: