13.02.2022, 14:35

Стрітення Господнє: що не можна робити і які прикмети потрібно знати

Ольга Романец | Всі новини автора
Сретение

15 лютого, на сороковий день після Різдва Христового, православні віруючі відзначають велике християнське свято - Стрітення Господнє або принесення в Єрусалимський храм Господа нашого Ісуса Христа.

Свято стоїть в одному ряду з такими важливими подіями як Різдво Христове, Хрещення Господнє, Великдень, передає Час Пік.

Стрітення (або зустріч) відбулося в храмі Єрусалиму. Там маленького Ісуса зустрів старець Симеон для виконання обряду посвяти. Після цього Симеона прийнято вважати одним зі свідків Божественного походження немовляти. Духовне значення свята Стрітення означає настання Нового світу.

Православні відзначають свято 15 лютого, католики - на 13 днів раніше, 2 лютого.

У це велике свято люди святкують не тільки зустріч старця Симеона з Ісусом. За традицією відзначають і зустріч двох пір року - зими і весни.

У свято Стрітення Господнього в храмах проводяться богослужіння. Християни в цей день освячують церковні свічки. Вважається, що такі свічки захищають будинок від блискавки і грому. Також на Стрітення освячують воду, яка, як вважається, має цілющі властивості.

У свято забороняється гадати, розпивати спиртні напої, конфліктувати, сперечатися, лаятися з близькими людьми, займатися прибиранням та іншими домашніми справами, паритися в лазні, вінчатися. Віруючі вважають, що якщо порушити ці заборони, то можна накликати біду на себе, на рідних і близьких.

За народними повір'ями випливає, що якщо на свято Стрітення ясне небо - скоро прийде тепло. Але якщо в святкову ніч хмарно, холод затримається надовго. Помічено, що якщо під час святкової служби свічка горить яскравим спокійним вогнем, то майбутнє принесе здоров'я, радість і благополуччя.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк