26.01.2023, 22:51

Нові дослідження вакцини Pfizer виявили ризики для людей похилого віку

Ольга Ранська | Всі новини автора
вакцина

Додаткові дані про вакцинацію від Covid-19 з Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC) показують, що у людей похилого віку, щеплених бівалентною вакциною Pfizer, було більше випадків інсульту. Однак поки що не відомо, чи існує між ними причинно-наслідковий зв'язок.

Про це сьогодні повідомляють іноземні ЗМІ, передає Час Пік.

Бивалентну, тобто двокомпонентну вакцину фармацевтичного концерну Pfizer та німецької біотехнологічної компанії BioNTech за технологією мРНК було впроваджено для кращого захисту від нових підваріантів вірусу SARS-CoV-2, якими є штами "Омікрон" ВА4 та ВА5.

Так звана бустерна доза, що вводиться після основної вакцинації, застосовується у двох дозах. При цьому використовується рання версія вакцини, яка використовується з початку 2021 року.

Попередні дані CDC (зібрані в рамках Vaccine Safty DetaLink) показують, що у групі людей 65 років і старше, щеплених двокомпонентною вакциною Pfizer, протягом 21 дня після її введення було більше випадків ішемічного інсульту. Однак з цього ще не випливає, що препарат може збільшити ризик інсульту в деяких людей похилого віку.

Поки встановлено лише, що у людей похилого віку більше випадків, ніж у групі людей віком 22-44 років, щеплених тим самим препаратом.

Люди похилого віку більш схильні до інсультів, як і до інших захворювань, ніж люди середнього та молодого віку. Однак ці дані, також представлені до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), не можна недооцінювати. Вони вимагають подальших спостережень та аналізу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк