28.07.2024, 11:50

Вода на Землі стрімко втрачає кисень: вчені прогнозують серйозні наслідки

океан

Запаси розчиненого кисню у водоймах по всьому світу швидко скорочуються. Така тенденція становить велику небезпеку для системи життєзабезпечення Землі.

Про це свідчить дослідження, оприлюднене в журналі ]]>Nature]]>, передає Час Пік.

Кисень, розчинений у воді, украй необхідний для живих організмів.

"Враховуючи, що мільярди людей залежать від морського та прісноводного довкілля як джерела їжі та доходу, можна з упевненістю сказати, що вміст кисню в цих екосистемах значно та швидко знижується", - йдеться в статті.

Концентрація розчиненого кисню у питній воді падає з низки причин. Наприклад, теплі води не можуть утримувати багато розчиненого кисню, оскільки викиди парникових газів продовжують підвищувати температуру, поверхневі води стають менш здатними утримувати цей життєво важливий елемент. Розчинений кисень також може виснажуватися водними організмами швидше, ніж здатен заповнитися. А цвітіння водоростей та приплив сільськогосподарських добрив, стічних вод та промислових відходів лише погіршують ситуацію.

Зафіксовані випадки, коли мікроорганізми просто задихаються і гинуть, а за ними починають зникати крупніші види.

"Скорочення викидів парникових газів, стоків поживних речовин та надходження органічного вуглецю (наприклад, неочищених стічних вод) уповільнить або, можливо, зверне назад процес деоксигенації", - вважають вчені.

Читайте також: 8 місць світу та України, в яких відбувається щось дивне, але розгадати їхні таємниці ніхто не може

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк