28.06.2020, 22:11

Майже за рік до пандемії: дослідники виявили ранній прояв коронавірусу в Європі

Марина Началова | Все новости автора
коронавирус испания

Вчені продовжують збирати свідчення того, що коронавірус SARS-CoV-2 почав поширюватися світом значно раніше, ніж у країнах були зафіксовані перші випадки захворювання.

В стічних водах Барселони (Іспанія) вірус був присутній вже в березні 2019 року - майже за рік до початку нинішньої пандемії, повідомляє Університет Барселони, передає Час Пік.

Дослідники виявили наявність коронавірусу в пробах стічних вод в Барселоні, зібраних 12 березня 2019 року. Ці результати вказують на те, що інфекція була присутня задовго до того, як став відомий перший випадок COVID-19 в світі, стверджують вчені.

Хоча COVID-19 є респіраторним захворюванням, було встановлено, що геном коронавірусу виявляється в калі, який згодом потрапляє в стічні води. Ця обставина зробила епідеміологію на основі стічних вод потенційним інструментом раннього попередження циркуляції вірусу серед населення, особливо з урахуванням значної присутності безсимптомних носіїв.

З 13 квітня дослідники аналізували щотижневі проби з двох великих очисних споруд в Барселоні. "Рівні генома SARS-CoV-2 явно співпадали з розвитком випадків COVID-19 у популяції", - пояснює Альберт Бош, професор біологічного факультету Університету Барселони і координатор роботи.

Згодом, дослідники проаналізували заморожені зразки за кілька місяців до початку систематичного відбору проб і виявили зростаючу появу геномів SARS-CoV-2 в період з початку січня до початку березня 2020 року. Наявність вірусу було виявлено 15 січня, за 41 день до виявлення першого випадку COVID-19 в Іспанії 25 лютого.

Вчені вважають, що у інфікованих COVID-19 людей могли помилково діагностувати грип.

Ці результати спонукали дослідників проаналізувати деякі заморожені зразки в період з січня 2018 року по грудень 2019 року і вони були здивовані присутності геномів SARS-CoV-2 в зразках від березня 2019 року, задовго до повідомлення про будь-які випадки COVID-19 в усьому світі.

"Усі зразки були негативними на наявність геномів SARS-CoV-2, за винятком 12 березня 2019 року, де рівні SARS-CoV-2 були дуже низькими, але явно позитивними для ПЛР", - пояснив Бош.

Професор вважає, що подібна ситуація могла спостерігатися і в інших великих містах світу.

Як повідомлялося, розрахунки соціологів показують, що якби карантин не послабили, Україна вже б перемогла коронавірус.