22.09.2020, 22:52

Світовий океан може піднятися на 40 см: озвучений найгірший сценарій

Марина Началова | Все новости автора
таяние ледников

Учені б'ють на сполох: вже через 80 років рівень світового океану може піднятися майже на 40 сантиметрів через танення льодовиків.

До такого висновку прийшла міжнародна дослідницька група під керівництвом Центру космічних польотів імені Годдарда NASA, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Результати дослідження показали, що танення льодовиків Гренландії і Антарктиди призведе до підвищення рівня світового океану на 38 см до 2100 року. Такий сценарій цілком реалістичний, якщо викиди парникових газів, які призводять до глобального потепління, залишаться на високому рівні.

Результати цього дослідження відповідають прогнозам, який зробила Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) в 2019 році. На талу воду крижаних щитів припадає близько третини загального підвищення рівня світового океану. У звіті МГЕЗК прогнозувалося, що внесок Гренландії в глобальне підвищення рівня моря в період з 2000 по 2100 роки складе від 8 до 27 см, а від Антарктиди - від 3 до 28 см.

Вчені також спрогнозували сценарій при низьких викидах парникових газів. В цьому випадку до 2100 року танення льодовиків Гренландії зумовить додаткове підвищення глобального рівня моря приблизно на 3-9 см.

З Антарктидою справа дещо складніша: на заході теплі океанські течії розмивають дно великих плавучих шельфових льодовиків, провокуючи танення, в той час як великий крижаний щит Східної Антарктики може набирати масу, оскільки більш високі температури викликають збільшення кількості снігопадів. Різні прогнози вказують на більш широкий діапазон можливостей, від зміни льодовикового покриву, яка знизить рівень моря на 7,8 см, до його збільшення на 30 см до 2100 року.

Читайте ще: Археологи розкрили таємницю бронзової посудини, знайденої в стародавній китайській гробниці

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик