24.01.2021, 21:38

Камера МКС зафільмувала "ельфів" в атмосфері Землі: відео

Марина Началова | Все новости автора
синяя струя

Камера, встановлена ​​на Міжнародній космічній станції, зафільмувала незвичайні явища, що відбуваються у верхніх шарах земної атмосфери.

Кадри оприлюднило Європейське космічне агентство (ESA), передає Час Пік.

Устаткування МКС зафіксувало явища, які називаються "ельфами" і "синім струменем". Відео було отримано за допомогою апаратного комплексу ASIM, встановленого на МКС в 2018 році - його ще називають "мисливцем за штормами".

Вперше в рамках експерименту результати дослідження ASIM були опубліковані в журналі Nature у вигляді статті на першій шпальті. У ній описується спостереження п'яти яскравих синіх спалахів у верхній частині хмар, один з яких створює "синій струмінь" у стратосфері.

"Синій струмінь" - це форма блискавки, яка вистрілює вгору з грозових хмар. Вони можуть досягати 50 км у висоту і тривають менше секунди. Космічний мисливець за штормами зафіксував "синій струмінь", який породили 5 інтенсивних 10-мікросекундних спалахів у хмарі недалеко від острова Нару в Тихому океані.

Спалахи також породили так званих "ельфів", які тривали 30 мікросекунд. "Ельфи" - це кільця оптичного і ультрафіолетового випромінювання, що швидко розширюються в нижніх шарах іоносфери. Тут електрони, радіохвилі і атмосфера взаємодіють, утворюючи ці викиди.

Дивіться ще: SpaceX вивела на орбіту рекордну партію супутників

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: