23.09.2024, 20:30

Чому ніхто не спитав? Яку нову назву для Сєвєродонецька обрали самі городяни

северодонецк

Сєвєродонецьк, який зараз перебуває в окупації, був "заочно" перейменований. Нову назву міста сєвєродончани поки не приймають, проте їхньою думкою ніхто не цікавився. Люди дізналися про перейменування, як про факт, що відбувся.

Час Пік провів опитування з метою дізнатися, як сєвєродончани ставляться до перейменування і що думають про нову назву міста.

Сєвєродонецьк та його нова назва

19 вересня 2024 року Верховна Рада України підтримала постанову про перейменування 327 населених пунктів, до яких увійшов і Сєвєродонецьк. Місто отримало нову назву - Сіверськодонецьк. Перейменування відбувалося з метою викорінення русифікованих або радянських назв. Ймовірно, нова назва пов'язана з Сіверським Дінцем - річкою, поряд з якою розташоване місто. Хоча краєзнавці вважають, що назви річки та міста ніяк не пов'язані. Втім, і самі сєвєродончани “не хочуть жити” у Сіверськодонецьку.

Чи згодні сєвєродончани з перейменуванням міста?

Як показало опитування, проведене Час Пік серед користувачів Facebook, більшість учасників негативно ставляться до перейменування. 72% учасників опитування вважають, що назву “Сєвєродонецьк” взагалі не варто було чіпати. Лише 4% учасників опитування підтримують і перейменування, і нову назву. Крім того, користувачі мережі залишили свій коментар, в якому стверджується, що місто спочатку має бути деокуповане, а потім уже можна займатися питаннями перейменування.

а

Яку назву міста обирають сєвєродончани?

Друге опитування було присвячене вибору нової назви. Це те, про що ніхто не питав у городян, перш ніж ухвалити таке важливе рішення на законодавчому рівні. Як показало опитування, 87% учасників вважають, що слід "залишити як є - Сєвєродонецьк". За нову назву висловились 6% учасників опитування. Назву, до якої схиляється краєзнавство (Сєверодонецьк), підтримали 4% учасників опитування. Хтось навіть, мабуть, жартома, запропонував повернути колишню назву - "Лісхімстрой".

аа

Громадські обговорення - після звільнення

Мешканці Сєвєродонецька вважають, що перш ніж давати нову назву місту, потрібно влаштовувати громадські обговорення. Однак робити це буде доречніше після декупації населеного пункту. Нині ж можна залишити звичну та рідну для багатьох назву - Сєвєродонецьк.

“Залишається як є - Сєвєродонецьк, а вже після деокупації будемо громадські обговорення влаштовувати та визначатися з новою назвою! Виходить, "без мене, мене женили!",

“Я народилася у Сєвєродонецьку, але перейменовувати місто на окупованій території - це маразм. Як нам сказали, компенсація зруйнованого житла буде після деокупації, а перейменовують зараз”, - пишуть містяни.

Можливо, зараз перейменування Сєвєродонецька стало набагато болючішим саме через те, що жителі були змушені його покинути через бойові дії та подальшу окупацію. Разом із перейменуванням для сєвєродончан втрачається ніби частина пам'яті - місто знаходиться на непідконтрольній території, а тепер Сєвверодонецька не буде і в документах, і на картах. Буде місто з іншою назвою, але не Сєвєродонецьк. Ймовірно, громадські обговорення чи опитування городян були б доречними, але ніхто нікого не запитував.

Читайте також: 

Не лише Сєвєродонецьк. Які ще населені пункти перейменовано на Луганщині

Виплати для переселенців переглянули: що дає ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного нова постанова уряду

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик