19.09.2024, 15:34

Сєвєродонецька більше не існує? Місто отримало нову назву, до якої доведеться довго звикати

северодонецк

Довгі суперечки, що десятиліттями велися щодо "неправильності" назви Сєвєродонецька, тепер можна вважати завершеними. Українські парламентарі підтримали перейменування міста. Населеного пункту "Сєвєродонецьк" існувати більше не буде.

Як перейменували Сєвєродонецьк, чи справді варто було це робити та як сєвєродончани сприймають те, що вони тепер не сєвєродончани - розповість Час Пік.

Велике перейменування

У четвер, 19 вересня, Верховна Рада України підтримала без обговорення постанову про перейменування аж 327 населених пунктів у різних регіонах. Нововведення підтримав 281 депутат. До переліку увійшли й населені пункти Луганської області:

  • Первомайськ отримав назву Сокологірськ;
  • Молодогвардійськ - Отаманівка;
  • Сєвєродонецьк перетворився на Сіверськодонецьк.

Як ]]>прокоментував]]> нардеп Ярослав Железняк у Telegram, під перейменування потрапили населені пункти, які містять російські чи радянські наративи, мають русифіковані назви. Чим керувалися при виборі нових назв - зрозуміло не завжди як, наприклад, у випадку з Сєвєродонецьком.

Чи правильно було перейменовувати Сєвєродонецьк на Сіверськдонецьк?

Ймовірно, нова назва міста має прив'язку до річки Сіверський Донець. Здавалося б, все й зрозуміло. Але краєзнавство дивиться на ситуацію інакше. Відомий сєвєродонецький краєзнавець Сергій Каленюк, який багато років присвятив вивченню рідного краю, стверджував, що назва міста ніяк не пов'язана з назвою річки, яка задовго до 50-х років (а саме тоді Сєвєродонецьк став Сєвєродонецьком) вже називалася "Північний Донець". Краєзнавець обґрунтовано стверджував, що місто завдячує своїй назві територіальному фактору - воно лежить на півночі Донецького краю, між Сіверським Дінцем та Доном.

Саме тому багато підприємств мали у своїх назвах частинку "Північ": Північно-Донецьку копальню, Північно-Донецьке лісництво, Північно-Донецьке гірничопромислове товариство тощо.

Каленюк вважав, що назву міста потрібно міняти згідно з новими нормами правопису, але ніяк не за назвою річки. Правильніше було б перейменовувати лише на одну літеру - "Сєверодонецьк".

Варто зазначити, що варіант "Сєверодонецьк" навіть не розглядався. Національна комісія зі стандартів державної мови крім "узаконеного" варіанта пропонувала тільки дві альтернативи - "Сіверськодонець" та "Сіверськодонецьке".

Що думають про ситуацію нові "сіверськодончани"?

Перейменування Сєвєродонецька викликало бурхливі обговорення в мережі, які більшою мірою можна назвати осудами. Багато Сєвєродончан не дуже тепло сприйняли новину про перейменування. Обурення викликало насамперед те, що місто перебуває в окупації, тому питання перейменування, ймовірно, не є найактуальнішими.

"Область окупована і невідомо, коли звільнять, і чи звільнять взагалі, а Рада займається ф***ю";

"Може, спершу звільнили б місто, а потім уже вирішували, як його називати?!", - коментують користувачі мережі.

Також люди побоюються, що можуть початися проблеми з документами, оскільки місто перебуває в окупації, а люди мають лише довідки ВПО.

Деякі просто не приймають нову назву.

"Сєвєродонецьк був, є і буде Сєвєродонецьком",

"Сєвєр був і буде Сєвєром", - можна зустріти такі думки в соцмережах.

Крім того, у сєвєродончан виникли думки про створення петиції щодо скасування рішення парламенту.

"Є якась петиція, щоб скасувати це?",

"Я думаю, ми підпишемо всім містом", - діляться думками "сіверськодончани".

Ймовірно, резонанс був би меншим, якби мешканці міста мали змогу самим обирати. Однак попередньо не проводилося жодного опитування, тому, скоріш за все, нова назва приживатиметься не так швидко і не без проблем.

Читайте також:

Від грошей доведеться відмовитися: ВПО з Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного можуть отримати новий вид допомоги, але з умовою

Реальність почала напружувати і дратувати? Чому жителі Лисичанська скаржаться на місцеву владу?

Не лише Сєвєродонецьк. Які ще населені пункти перейменовано на Луганщині

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк