05.04.2024, 12:35

"Спочатку звільніть": як прийняли нову назву Сєвєродонецька городяни, що тепер буде з документами та чому краєзнавство проти

северодонецк

Такого населеного пункту, як Сєвєродонецьк, більше не буде. Тепер місто отримає нову назву. Сєвєродончани вважають рішення дуже неоднозначним і не згодні з тим, що зараз є гостра потреба у перейменуванні. Та й з погляду краєзнавства нова назва міста є не зовсім коректною.

Про те, яку назву отримає Сєвєродонецьк, чи були альтернативи та як до перейменування ставляться жителі - розповість Час Пік.

Більше не Сєвєродонецьк

Дискусії про перейменування Сєвєродонецька точаться вже не перше десятиліття. І ось він увійшов до списку міст, які отримають нові назви під час процедури деколонізації та відмови від радянсько-імперської спадщини.

"Наразі йде етап перейменування населених пунктів нашої країни, міст сіл та селищ, які містили ознаки колоніально-імперської політики. Ми продовжуємо очищувати нашу карту від усього, що принесла імперія", - прокоментував необхідність перейменування голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозінський.

Замість "Сєвєродонецьк" буде "Сіверськодонецьк".

Чим керувалися у виборі нової назви міста фахівці з парламентського підкомітету з деколонізації - не уточнюється. Крім Сєвєродонецька нову назву отримає також Первомайськ - місто називатиметься "Сокологірськ".

Чи були альтернативи?

Раніше Національна комісія зі стандартів державної мови пропонувала і два інших варіанти перейменування Сєвєродонецька - "Сіверськодонець" та "Сіверськодонецьке". Третім був варіант, який затверджений зараз - "Сіверськодонецьк". Ймовірно, всі три варіанти похідні від назви річки Сіверський Донець. Однак краєзнавці не вважають за правильне відштовхуватися від назви річки.

Чому не "Сіверськодонецьк"? Думка краєзнавця

Відомий сєвєродонецький краєзнавець Сергій Каленюк, який у 2022 році загинув в автокатастрофі на Житомирщині, докладно вивчив походження назви "Сєвєродонецьк" і неодноразово висловлювався про те, як логічніше називати місто.

Каленюк стверджує, що назва "Сєвєродонецьк" не пов'язана з річкою Сіверський Донець, яка задовго до заснування населеного пункту українською мовою позначалася як "Північний Донець". Сєвєродонецьк завдячує своїй назві територіальному факту: він лежить на півночі Донецького краю, між Сіверським Дінцем та Доном. Через це багато підприємств, які з'являлися на території, мали у своїй назві "Північ": Північно-Донецька копальня, Північно-Донецьке лісництво, Північно-Донецьке гірничопромислове товариство тощо.

"Спільним між назвами подібних підприємств та річкою лише те, що вони всі знаходяться на півночі Донецького краю", - наголошував Каленюк в одній зі своїх ]]>статей]]>.

На його думку, логічно було б місто називати українською "Північнодонецьк", але після Другої світової війни радянська влада розпорядилася інакше. І тепер, мова має йти не про перейменування чи буквальний переклад назви міста, а про приведення у відповідність до норм українського правопису.

"Назву треба міняти, але згідно з українським правописом місто має називатися "Сєверодонецьк". Тому що назва міста походить від "півночі Донецького краю". Не від річки. Тому я вважаю, що потрібно зараз просто поміняти одну літеру згідно з правилами граматики", - стверджував краєзнавець, який багато років присвятив історії Сєвєродонецька та уважно вивчив походження його назви.

Варто зазначити, що варіант "Сєверодонецьк" навіть не розглядався як альтернатива.

Чи будуть проблеми у сєвєродончан у зв'язку з перейменуванням міста?

У підкомітеті з питань деколонізації запевняють, що проблем з документами у мешканців населених пунктів, які були перейменовані, не буде. Якщо людина була зареєстрована у Сєвєродонецьку, то документи залишаться дійсними у разі, коли такого населеного пункту не буде, а буде "Сіверськодонецьк".

Разом з тим, у Державній податковій службі ]]>уточнюють]]>, що великим платникам податків все ж таки необхідно подавати додаткові документи у разі перейменування населених пунктів або вулиць. Та й у деяких юридичних чи нотаріальних справах може знадобитися витяг із реєстру виборців з новою назвою міста.

Чи підтримують перейменування Сєвєродонецька самі городяни?

Час Пік провів опитування в соцмережах, яке показало, що більша частина сєвєродончан проти перейменування міста в "Сіверськодонецьк" і вважає, що зараз є безліч інших проблем, які дійсно необхідно вирішувати тут та зараз.

а

Багато сєвєродончан впевнені, що місто спочатку має бути деокуповане, а потім уже можна і про назву міркувати.

"Треба його спочатку звільнити, а потім уже перейменовувати!",

"Нікуди гроші більше витрачати? Це чим потрібно додуматися - перейменувати окуповане місто та вулиці в ньому? Ганьба!",

"Нас дому позбавили, а ще й проблем з документами додають",

"Потрібно спочатку звільнити наші міста від окупантів, а тоді вже перейменовувати",

"Спочатку звільніть", - коментують жителі міста рішення влади про перейменування Сєвєродонецька на "Сіверськодонецьк".

Читайте також: Тонуть, але не у воді: Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне охопило "повальне" лихо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк