01.07.2023, 14:02

Сєвєродонецьк залишився у переліку міст, яким рекомендовано змінити назву: які варіанти пропонують

Северодонецк остался в перечне городов, которым рекомендовано изменить название

Національна комісія зі стандартів державної мови переглянула і скоротила список населених пунктів, які рекомендує перейменувати, щоб привести їхні назви у відповідність до стандартів державної мови. Але Сєвєродонецьк залишився у переліку міст, яким пропонується змінити назву.

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1400 назв сіл, селищ та міст України через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови. Після звернення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кремня до міністра освіти і науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Нацкомісії, перелік населених пунктів було переглянуто та скорочено, але Сєвєродонецьк так і залишився у списку, повідомляє Час Пік.

У новому ]]>переліку]]> – десять міст, решта населених пунктів – села та селища у різних областях України.

Серед міст, яким пропонують змінити назву: Южноукраїнськ та Первомайськ у Миколаївській області, Южне в Одеській області, Первомайський на Харківщині, Хрустальний, Боково-Хрустальне та Первомайськ у Луганській області. Цим сімом містам Комісія радить "запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку".

Назву міста Бровари на Київщині радять змінити на Броварі, з Луганської області у списку також міста Сорокине та Сєвєродонецьк.

Назву Сорокине радять змінити на Сороче чи Сорочине, Сєвєродонецьк - на Сіверськодонецьк, Сіверськодонець або Сіверськодонецьке.

Варто зазначити, що дебати про зміну назви Сєвєродонецька тривають не один рік. Такі пропозиції звучали й раніше, але вони не знайшли підтримки у мешканців міста.

На думку голови Сєвєродонецької райдержадміністрації Романа Власенка, й сьогодні це питання потребує додаткового вивчення та обговорення.

"Я думаю, це питання треба додатково вивчати. Це по-перше. По-друге, зараз є розуміння того, що є воєнний стан, те, що немає місцевої влади в контексті місцевого самоврядування. Я думаю, що це має буде прерогатива громади й органів місцевого самоврядування вирішувати такі питання. Тому, я думаю, що саме по Сєвєродонецьку, можливо, теж є сенс взяти паузу й не намагатися тиснути на місцевих мешканців. Ще й в умовах великої напруженості і політичної, і гуманітарної, і військової в цьому регіоні", - ]]>сказав ]]>Власенко в ефірі "Еспресо".

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру четвертого епізоду анімаційного серіалу "Хробаки", який присвячено річниці визволення острова Зміїний, а також іншим вдалим “перегрупуванням”, “передислокаціям” та “жестам доброї волі” російських загарбників.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк