29.09.2020, 21:14

Українцям пояснили, хто повинен платити за встановлення газових лічильників

Марина Началова | Всі новини автора
счетчик

Встановлення індивідуального лічильника газу повинне відбуватися за рахунок компанії-постачальника, якщо споживач платить за тарифом, у який включені витрати на встановлення лічильника.

Прес-служба Міністерства юстиції України пояснила у Фейсбуці, за чий рахунок повинні встановлюватися лічильники газу, передає Час Пік.

У відомстві зазначили, що встановлення індивідуального лічильника газу здатне вирішити проблему, коли неможливо визначити фактичне споживання природного газу в окремій квартирі, якщо встановлений загальнобудинковий вузол обліку природного газу, через що окремому споживачу може надлишково нараховуватися абонентська плата за використаний природний газ.

У Мінюсті заявили, що Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» визначено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється, зокрема за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території. Газорозподільні підприємства зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах і приватних будинках, в яких газ використовується для підігрівання води та приготування їжі.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», держава:

  • забезпечує споживачам захист їх прав;
  • надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб;
  • гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров’я та життєдіяльності.

Згідно із зазначеним Законом права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо виконавець послуги нав’язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами, порушується принцип рівності сторін договору, ціна продукції визначена неналежним чином.

Якщо споживач сплачує за газопостачання за встановленими тарифами, в яких передбачені витрати на встановлення лічильників газу, у тому числі індивідуальних, то компанія-постачальник зобов’язана надавати послуги, які були оплачені.

Читайте ще: Верховна Рада підтримала розширення списку осіб, яких будуть забезпечувати житлом без черги

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк