04.10.2020, 07:31

Пенсійний колапс: коли і чому українці залишаться без пенсій

пенсии

Українці вже через декілька років можуть опинитися в ситуації, коли держава не зможе виплачувати пенсії. Чому і чи є вихід?

25 вересня, на лекції перед студентами Львівської політехніки, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прояснив ситуацію з виплатою пенсій, передає Час Пік.

За словами прем'єра, причиною неможливості виплачувати пенсії стане складна демографічна ситуація в країні. Працездатного населення стане настільки мало, що воно не зможе своїми податками покрити витрати на пенсійні виплати. Пенсійний колапс настане вже через 15 років.

"Буде мало працездатних і багато пенсіонерів. Співвідношення буде 1 до 2. Доведеться в два рази збільшити податки, щоб можна було утримувати пенсіонерів. Компанії вже не хочуть збільшувати податки. Збільшення в два рази неможливо. Ми не зможемо через років 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам. Це проста математика", - сказав прем'єр студентам.

Однак, як вважає чиновник, вихід є. У 2021 році Кабінет Міністрів запустить систему накопичувальних пенсій, в рамках якої кожен українець сам зможе відкладати на гідну старість.

Якщо держава і зможе щось платити, то тільки "невелику соціальну пенсію". В іншому українці зобов'язані будуть збирати самостійно.

Читайте також: У ПФУ повідомили, хто в країні отримує найбільші пенсії

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк