11.11.2020, 07:33

Підтримка бізнесу під час "карантину вихідного дня": що обіцяють українцям

Поддержка бизнеса во время "карантина выходного дня"

В Україні планують посилити карантинні обмеження через зростання числа хворих на COVID-19. У Кабміні пояснили, чому не вводять в країні повний локдаун та пообіцяли підтримати бізнес під час "карантину вихідного дня".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ефективний захід у боротьбі з епідемією коронавірусу - введення "карантину вихідного дня", повідомляє Час Пік.

"Йде дуже багато діалогів і суперечок про те, як діяти. Стовідсоткового рецепту немає ні в кого у світі. Уряди всіх країн шукають кращі рішення. Ми знаходимося в щільній комунікації з країнами Європи. У багатьох речах європейці беруть приклад з нас, цим треба пишатися. Потрібно подивитися, який сценарій розвитку в Європі і в Україні. У нас дуже важка ситуація, багато хворих. Але якщо порівняти з Італією, Іспанією, Польщею - ми в хорошому сенсі від них відстаємо. Вони запитують: що ви робите? Ми ділимося - це адаптивний карантин, заходи, які ми вводимо паралельно.

Так званий локдаун вихідного дня - можливість, не зупиняючи економіку в робочий час, зупинити розвиток пандемії, зафіксувати ситуацію на тому рівні, як сьогодні. Локдаун на два тижні нічого не дасть. Він повинен бути мінімум три тижні - за цей час економіка зазнає непоправних втрат", - сказав прем'єр в ефірі каналу "Україна 24". 

Денис Шмигаль повідомив, що 11 листопада уряд розгляне зміни до постанови №641, яка передбачає посилений "карантин вихідного дня". За словами прем'єр-міністра, в Україні відновлять та розширять програми підтримки підприємців. 

"Уряд готовий підставити плече, щоб підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня. Ми розуміємо, що будь-які обмежувальні заходи впливають на роботу частини бізнесу", - написав Шмигаль на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, це компенсація частини зарплат працівників у зв'язку з простоєм виробництва. Це програма з часткового безробіття, завдяки якій навесні-влітку вдалося зберегти понад 450 тис. робочих місць. 

Також, виплати на дітей для сімей підприємців. Ця програма вже діяла навесні 2020 року. 

Крім того, разом з Торгово-промисловою палатою уряд опрацьовує механізм реалізації форс-мажорних обставин у зв'язку з "карантином вихідного дня".

Нагадаємо, в Україні більше немає "жовтої" та "зеленої" зон. У країні вводиться нове епідзонування, при якому регіони потрапили тільки в "червону" та "помаранчеву" зони карантину.

У зв'язку з різким зростанням кількості хворих на COVID-19 МОЗ пропонує посилити карантин.

Уряд розглядає введення в країні "карантину вихідного дня". Стало відомо, коли його введуть і як зміниться робота транспорту і магазинів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк